Nyderlanduose prisaikdinta nauja koalicinė vyriausybė

Nyderlanduose pirmadienį buvo prisaikdinta ketvirta ministro pirmininko Marko Rutte koalicinė vyriausybė, žadanti didinti išlaidas kovai su klimato kaita ir koronaviruso pandemija.

 Markas Rutte.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Markas Rutte.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 9:38 AM, atnaujinta Jan 10, 2022, 3:38 PM

Vyriausybė prisiekė po rinkimų praėjus rekordiškai ilgam laikui – dešimčiai mėnesių.

Naujasis ministrų kabinetas kovos su klimato kaita priemonėms per ateinantį dešimtmetį numatė išleisti 35 mlrd. eurų.

Vyriausybė taip pat numačiusi pastatyti dvi naujas atomines elektrines ir žada, kad Nyderlandai taps neutralūs klimato atžvilgiu iki 2050 metų.

Daugiau nei pusė Nyderlandų teritorijos yra žemiau jūros lygio, todėl šalis ypač jautri klimato pokyčiams dėl vandens lygio kilimo.

Nyderlandai nuo šiol taip pat turi klimato ir energetikos ministrą – juo tapo 34 metų Robas Jettenas, kuriam pavesta mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išlakas ir šalies priklausomybę nuo iškastinio kuro, ypač dujų.

Pomėgiu važinėti dviračiu garsėjantis premjeras sakė, kad koalicija nori „pakloti pamatus kitai kartai“, ypač dėl klimato, turint galvoje, kad daugiau nei pusė Nyderlandų teritorijos yra žemiau jūros lygio.

Visgi vienas pirmųjų naujosios koalicijos uždavinių bus nuspręsti, ar dėl naujos pandeminio koronaviruso omikron atmainos paskatinto rekordinio sergamumo turi būti pratęsti dėl COVID-19 šalyje taikomi griežčiausi Europoje suvaržymai. Jų galiojimas baigiasi penktadienį.

Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis naująją finansų ministrę Sigrid Kaag prisaikdino vaizdo ryšiu, nes politikei buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija ir ji turi karantinuotis.

54 metų M. Rutte yra antras ilgiausiai dirbantis premjeras Europos Sąjungoje po Vengrijos vyriausybės vadovo Viktoro Orbano ir vėliau šiais metais turėtų tapti ilgiausiai pareigas einančiu Nyderlandų ministru pirmininku.

Ankstesnė M. Rutte koalicinė vyriausybė atsistatydino 2021 metų sausį, kilus vaiko išmokų skandalui, kai tūkstančiai tėvų buvo klaidingai apkaltinti sukčiavimu. Jai buvo pavesta toliau dirbti laikinojo kabineto režimu.

Išlaidos klimatui

Nors nauja koalicija buvo suformuota po rekordiškai ilgų, 271 dieną trukusių derybų, ją sudaro tos pačios keturios politinės jėgos – M. Rutte centro dešinioji Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD), S. Kaag progresyvioji partija D66, centro dešiniųjų „Krikščionių demokratų kvietimas“ (CDA) ir konservatyvi Krikščionių sąjunga.

Tačiau naujoje vyriausybėje dirbs rekordinis skaičius moterų – joms atiteko 14-a iš 19-os ministrų ir valstybės sekretorių postų.

M. Rutte, dėl savo sugebėjimo išsisukti iš sudėtingiausių krizių ir skandalų pramintas „tefloniniu“ premjeru, gruodį sakė norįs, kad jo nauja vyriausybė „atkurtų pasitikėjimą“.

Vyriausybės pažadai dėl išlaidų kovai su klimato kaita ir COVID-19 rodo, kad naujoji finansų ministrė S. Kaag kreips Olandiją tolyn nuo jai įprasto ES „taupiųjų šalių“ grupės lyderės vaidmens.

60-metė S. Kaag, buvusi diplomatė, taip pat stengsis pagerinti šalies santykius su skolų slegiamomis pietų Europos valstybėmis, anksčiau dažnai sulaukdavusioms Nyderlandų kritikos dėl išlaidavimo ir raginimų mažinti deficitą.

Nyderlandai kartu su Austrija, Danija ir Švedija priklauso vadinamajam ES taupiųjų šalių ketvertui, nesutariančiam su kitomis Bendrijos narėmis dėl bloko biudžeto.

S. Kaag pirmtakas finansų ministro poste Wopke Hoekstra iš CDA, garsėjantis griežtu požiūriu į išlaidas, stojo prie Užsienio reikalų ministerijos vairo.

Ernstas Kuipersas, kuris iki šiol buvo atsakingas už koronavirusu užsikrėtusių pacientų paskirstymą po šalies ligonines, pakeitė Hugo de Jonge sveikatos apsaugos ministro poste.

Tuo metu G. de Jonge imsis dar vieno svarbaus naujos vyriausybės pažado – spręsti įsisenėjusią būstų trūkumo problemą vienoje iš tankiausiai apgyvendintų pasaulio valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.