Bendrijai gedint D. Sassoli, iki pusės stiebo nuleistos ES vėliavos

Pagerbiant antradienį mirusio Europos Parlamento (EP) pirmininko Davido Sassoli atminimą Europos Sąjungos vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, plaukiant užuojautos žinutėms iš pasaulio ir Bendrijos valstybių lyderių.

 Bendrijai gedint D. Sassoli, iki pusės stiebo nuleistos ES vėliavos.  <br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Bendrijai gedint D. Sassoli, iki pusės stiebo nuleistos ES vėliavos.  <br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 4:40 PM

„Šiandien liūdna diena Europai“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, kalbėdama apie buvusį italų žurnalistą ir ilgametį europarlamentarą, kurio pustrečių metų trukęs pirmininkavimas Europos įstatymų leidėjams turėjo baigtis šį mėnesį.

D. Sassoli mirė ankstų antradienio rytą ligoninėje, kur buvo hospitalizuotas gruodžio 26 dieną dėl – kaip pranešė jo atstovas – „rimtų komplikacijų, susijusių su imuninės sistemos sutrikimu“.

„Davidas Sassoli užgeso sausio 11-ąją 1 val. 15 min. (vietos, 2 val. 15 min. Lietuvos laiku) Aviano CRO (onkologiniame centre) Italijoje, kur jis buvo hospitalizuotas“, – jo atstovas Roberto Cuillo parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Parlamento pirmininko pareigas laikinai perėmė vicepirmininkė Roberta Metsola, Maltos politikė, jau anksčiau vadinta D. Sassoli įpėdine.

„Aistringas europietis“

705 vietų Europos Parlamentas yra viena svarbiausių pagrindinių ES institucijų.

Tačiau Europos Vadovų Taryba, kurią sudaro 27 ES valstybių narių vadovai, ir ES vykdomosios valdžios funkcijas atliekanti Europos Komisija yra laikomos įtakingesnėmis institucijomis už Briuselio ribų.

Pagal ES sutartis oficiali EP būstinė yra Prancūzijos mieste Strasbūre, nors europarlamentarai didžiąją laiko dalį praleidžia ir didžiąją darbo dalį atlieka Briuselyje, kur turi savo biurus ir dar vienerius parlamento rūmus.

Europos Parlamentas renkamas penkeriems metams, bet jo pirmininko kadencija trunka pusę šio laiko pagal valdžios pasidalijimo tarp didžiausių parlamento frakcijų susitarimą.

Dabartinis EP narių mandatas prasidėjo 2019 metų liepą.

Tikimasi, kad centro kairės socialistų ir demokratų grupei priklausantį D. Sassoli pakeis centro dešinės Europos liaudies partijos frakcijos kandidatė R. Metsola. D. Sassoli jau buvo užsiminęs, kad nesieks būti perrinktas.

Antradienį priešais Bendrijos institucijas plevėsuojanti ES vėliava buvo nuleista iki pusės stiebo. Europos Parlamento nariai turėtų pagerbti jo atminimą tylos minute prieš EP pastatą Briuselyje.

D. Sassoli atstovas nurodė, kad laidotuvių data ir vieta bus paskelbtos vėliau antradienį.

D. Sassoli anksčiau į ligoninę buvo paguldytas rugsėjį, kai sunkiai susirgo plaučių uždegimu. Prieš pastarąją hospitalizaciją viešumoje jis pasirodė išblyškęs, išslinkusiais plaukais.

ES lyderiai ir politikai negailėjo pagyrų velioniui EP vadovui. Dauguma jų užuojautos žinutėse nevengė italų kalbos. Šia kalba neretai pasisakydavo ir D. Sissoli, tokiu elgesiu išsiskirdamas ES institucijose, kur paprastai vartojama anglų arba prancūzų kalba.

Juodais drabužiais apsirengusi U. von der Leyen italų ir anglų kalbomis sakė, kad D. Sassoli buvo „aistringas europietis, nuoširdus demokratas ir geras žmogus“, kurio palikimas yra tas, kad „jis norėjo, kad Europa būtų vieningesnė, arčiau savo žmonių, ištikimesnė mūsų vertybėms“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis socialiniame tinkle „Twitter“ italų ir prancūzų kalbomis parašė, kad jį „nuliūdino ir sujaudino“ žinia apie D. Sassoli mirtį. Jis teigė prisiminsiantis EP pirmininko „žmogišką šilumą, jo dosnumą, jo draugiškumą ir jo šypseną“.

R. Metsola parašė, kad „sielojasi“ dėl jo mirties.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi savo pareiškime gyrė D. Sassoli kaip „institucijų žmogų, giliai proeuropietišką (asmenybę), aistringą žurnalistą... pusiausvyros, žmogiškumo ir dosnumo simbolį“.

„Jo pirmalaikė ir staigi mirtis yra pribloškianti“, – pridūrė jis.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Europa „neteko atsidavusio parlamento pirmininko, Italija – sumanaus politiko, o Vokietija – gero draugo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.