Kazachų lyderis kaltina eksprezidentą sukūrus „turtuolių sluoksnį“

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas antradienį apkaltino savo pirmtaką Nursultaną Nazarbajevą sukūrus turtingo elito kastą, praėjusią savaitę nepasitenkinimui dėl skurdo šalyje peraugus į beprecedenčius neramumus.

Neramumai Kazachstane.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 2:09 PM

Pažerdamas retos kritikos savo 81 metų mentoriui, kuris ne vieną dešimtmetį buvo įtakingiausias žmogus Kazachstane, K.Ž.Tokajevas pareiškė, jog N.Nazarbajevo valdymas sukūrė „turtingų žmonių sluoksnį, net pagal tarptautinius standartus“.

„Manau, kad atėjo laikas atiduoti duoklę Kazachstano žmonėms ir sistemingai bei reguliariai jiems padėti“, – sakė K.Ž. Tokajevas ir pridūrė, jog „labai pelningai dirbančių įmonių“ bus paprašyta mokėti pinigus į valstybinį fondą.

Vaizdo kreipimesi į pareigūnus ir įstatymų leidėjus K.Ž.Tokajevas pabrėžė besitikįs „žmonių, turinčių didžiulius turtus, bet laikančių juos šešėlyje, aktyvaus dalyvavimo“.

Šie komentarai yra pirmas kartas, kai diplomatas profesionalas K.Ž.Tokajevas sukritikavo buvusį prezidentą, pasirinkusį jį savo įpėdiniu 2019 metais, nors anksčiau ir sklido gandų apie įtampą tarp abiejų politikų.

Dar vienu reikšmingu žingsniu valstybės vadovas paskelbė apie planus nutraukti plačiai kritikuojamą privatų atliekų perdirbimo monopolį, siejamą su eksprezidento jauniausia dukra, 41 metų Alija Nazarbajeva.

„Tai turėtų daryti valstybinė organizacija, kaip ir užsienio šalyse“, – nurodė prezidentas.

Antradienį K.Ž.Tokajevas pavadino N. Nazarbayevą „elbasy“, arba „tautos lyderiu“ – šis konstitucinis statusas suteikia pastarajam išskirtinius politikos formavimo įgaliojimus ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.