Kazachstane po neramumų sulaikyta dar beveik 1 700 žmonių

Kazachstano valdžia trečiadienį paskelbė per praėjusią parą sulaikiusi dar 1 678 žmones, esą dalyvavusius praėjusios savaitės smurtiniuose neramumuose, kurie buvo didžiausi per visą šalies nepriklausomybės laikotarpį.

Kazachstane po neramumų sulaikyta dar beveik 1 700 žmonių.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kazachstane po neramumų sulaikyta dar beveik 1 700 žmonių.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 1:24 PM

Šie žmonės buvo sulaikyti didžiausiame šalies mieste Almatoje, labiausiai nukentėjusioje per smurto bangą. Iš viso nuo neramumų pradžios sulaikyta apie 12 tūkst. žmonių. Buvo pradėta daugiau kaip 300 ikiteisminių tyrimų dėl masinių neramumų ir smurto prieš teisėsaugininkus.

Protestai dėl degalų kainų šuolio šioje naftos ir dujų turtingoje Centrinės Azijos valstybėje, turinčioje 19 mln. gyventojų, prasidėjo sausio 2 dieną ir greitai išplito visoje šalyje. Jų metu skanduoti politiniai šūkiai atspindėjo platesnį visuomenės nepasitenkinimą autoritarine šalies valdžia.

Įsisiūbavus neramumams valdžia pamėgino nuraminti protestuotojus, pusmečiui įvesdama valstybinį benzino ir kitų degalų kainų reguliavimą.

Vyriausybė atsistatydino, o buvęs ilgametis Kazachstano lyderis Nursultanas Nazarbajevas neteko įtakingo šalies Saugumo tarybos vadovo posto.

Visgi protestai nenurimo ir peraugo į nuo pat šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991-aisiais neregėto masto smurtą. Per neramumus žuvo dešimtys civilių gyventojų ir teisėsaugininkų.

Buvusioje Kazachstano sostinėje Almatoje protestuotojai padegė vyriausybės pastatų ir buvo trumpam užėmę oro uostą. Praėjusį savaitgalį neramumai buvo didžia dalimi numalšinti.

Prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas dėl neramumų kaltino užsienio remiamus „teroristus“ ir paprašė Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pagalbos.

KSSO – Rusijos vadovaujamas karinis aljansas, vienijantis kelias buvusių SSRS valstybių – K.Ž. Tokajevo prašymu per neramumus dislokavo Kazachstane per 2 tūkst. karių.

Antradienį K.Ž. Tokajevas paskelbė, kad KSSO šią savaitę pradės „laipsnišką“ savo karių išvedimą, nes jie užbaigė savo misiją ir padėtis šalyje stabilizuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.