Europarlamento liberalai ragina tirti piktnaudžiavimą šnipinėjimo programa

Trečia pagal dydį Europos Parlamento frakcija trečiadienį paragino įsteigti komitetą tirti Europos Sąjungos šalių vyriausybių piktnaudžiavimą Izraelio bendrovės „NSO Group“ sukurta šnipinėjimo programine įranga.

„Pegasus“ užkrėsti išmanieji telefonai faktiškai paverčiami šnipinėjimo prietaisais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Pegasus“ užkrėsti išmanieji telefonai faktiškai paverčiami šnipinėjimo prietaisais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-13 11:13

Liberalų ir centristų frakcija „Atnaujinkime Europą“ (Renew Europe) šį raginimą paskelbė reaguodama į pranešimus, kad „NSO Group“ sukurta šnipinėjimo programinė įrangą „Pegasus“ Lenkijoje ir Vengrijoje buvo naudojama sekti opozicijos politikus, teisininkus, žurnalistus ir dešiniojo sparno vyriausybių kritikus.

„Pegasus“ užkrėsti išmanieji telefonai faktiškai paverčiami šnipinėjimo prietaisais, leidžiančiais programos valdytojams skaityti sekamų asmenų susirašinėjimą, peržiūrėti nuotraukas, stebėti buvimo vietą ir netgi įjungti vaizdo kamerą be savininko žinios.

„Mums reikia nuodugniai ištirti šnipinėjimo programos „Pegasus“ skandalą. Daroma žala Europos demokratijai, ir ES turėtų imtis atitinkamų veiksmų“, – sakė olandų parlamentarė ir viena iš raginimo atlikti tyrimą iniciatorių Sophie in ’t Veld.

„Negalime užmerkti akių; ant kortos pastatyta mūsų demokratija“, – pridūrė ji.

Pasak europarlamentarės, Europos Komisija turėtų pasekti Jungtinių Valstijų vyriausybės pavyzdžiu ir „skubiai įtraukti į „juodąjį sąrašą“ „Pegasus“ patronuojančiąją bendrovę NSO“.

JAV prezidento Joe Bideno administracija pernai lapkritį nustatė naujus eksporto apribojimus „NSO Group“, nurodžiusi, kad jos įranga leido užsienio vyriausybėms vykdyti „šalių sienas peržengiančias represijas“.

„Atnaujinkime Europą“ savo pareiškime išreiškė viltį, kad kitos Europarlamento frakcijos palaikys jos raginimą, ir pažymėjo, kad toks tyrimas būtų pirmas ES institucijos žingsnis dėl šio skandalo.

„Pegasus“ programinė įranga parduodama išimtinai vyriausybinėms agentūroms kovai su terorizmu ir kitais sunkiais nusikaltimais. Tačiau tyrimai atskleidė daug atvejų, kai ji buvo naudojama prieš valdžios kritikus ir politinius oponentus.

Liepą vieno tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo paskelbtos tyrimo išvados rodo, kad Vengrijoje pasitelkiant programinę įrangą „Pegasus“ buvo šnipinėjami mažiausiai 10 teisininkų, vienas opozicijos politikas ir keletas žurnalistų, kritikavusių vyriausybę.

Gruodžio pabaigoje naujienų agentūra AP, remdamasi prie Toronto universiteto įkurtos visuomeninės kibernetinio saugumo organizacijos „Citizen Lab“ tyrimu, pranešė, kad taip pat buvo sekami trys Lenkijos vyriausybės kritikai.

Praėjusią savaitę įtakingiausias Lenkijos politikas, valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis pripažino, kad šalis įsigijo programinę įrangą „Pegasus“, tačiau neigė, kad ji buvo naudojama prieš opoziciją.

Lenkijoje tarp sekimo taikinių buvo advokatas, prokurorė ir senatorius, į kurio telefoną buvo nekart įsilaužta 2019 metais, kai jis koordinavo opozicijos parlamento rinkimų kampaniją.

Pasirodę pranešimai apie sekimą sukrėtė Lenkiją. Padėtis buvo lyginama su prieš pusę amžiaus Jungtinėse Valstijose kilusiu Votergeito („Watergate“) skandalu, pasigirdo raginimų sudaryti tyrimų komisiją parlamente.

Tačiau J. Kaczynskis pareiškė nematąs priežasčių tyrimui. PiS gali blokuoti tyrimą, mes turi daugumą Seime.

Tačiau Senatas, kur opozicija turi netvirtą daugumą, šią savaitę ėmėsi iniciatyvos sudaryti specialią komisiją ištirti, kaip buvo naudojama „Pegasus“. Visgi jo galios ribotos.

Tik Seimas turi teisę inicijuoti tyrimą su visais tyrimo įgaliojimais, įskaitant teisę iškviesti liudininkus. Senatas gali kviesti liudininkus, tačiau jie neprivalo duoti parodymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.