Nobelio komitetas: Abiy Ahmedui tenka „ypatinga atsakomybė“ užbaigti konfliktą Etiopijoje

Norvegijos Nobelio komitetas, skiriantis Nobelio taikos premijas, ketvirtadienį pareiškė, kad Etiopijos ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui, kuris šį apdovanojimą pelnė 2019 metais, tenka ypatinga atsakomybė nutraukti kraujo praliejimą Tigrėjuje.

 Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2022, 11:05 PM

„Kaip ministrui pirmininkui ir Taikos premijos laureatui, Abiy Ahmedui tenka ypatinga atsakomybė užbaigti konfliktą ir prisidėti prie taikos“, – sakoma Komiteto pirmininkės Berit Reiss-Andersen pareiškime, atsiųstame naujienų agentūrai AFP.

Šiaurės Etiopiją konfliktas krečia nuo 2020 metų, kai Adis Abeba pasiuntė karius į Tigrėjų, apkaltinusi šio regiono valdančiąją partiją – Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontą (TPLF) – išpuoliais prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

Per kautynes tarp Abiy Ahmedui lojalių pajėgų ir TPLF bei jų sąjungininkų žuvo jau tūkstančiai žmonių, o keli milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Premjero atstovė Billene Seyoum, komentuodama Komiteto pareiškimą, pabrėžė, kad Abiy Ahmedas jau prisiėmė atsakomybę.

„Ministras pirmininkas iš tiesų yra prisiėmęs šią „ypatingą atsakomybę“ užbaigti valstybės konfliktą su TPLF; jis stengiasi ne tik nutraukti pernai kilusį konfliktą, bet ir destabilizuojančią TPLF, kurį parlamentas yra paskelbęs teroristine organizacija, veiklą“, – AFP sakė Billene Seyoum.

Pasak Jungtinių Tautų, Tigrėjui faktiškai taikoma blokada, neleidžianti tiekti gyvybiškai svarbių vaistų ir maisto produktų milijonams žmonių, kurių šimtai tūkstančių yra atsidūrę prie bado slenksčio.

„Humanitarinė padėtis yra labai rimta, ir nepriimtina, kad nėra pakankamai galimybių pristatyti humanitarinę pagalbą“, – pabrėžė B. Reiss-Andersen.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją, žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ vykdomasis direktorius Kennethas Rothas paragino tarptautinę bendruomenę spausti Abiy Ahmedą, kad šis leistų pristatyti pagalbą.

„Didžiausią grėsmę kelia Etiopijos vyriausybės vykdoma humanitarinės pagalbos, kurios labai reikia milijonams žmonių regione, blokada“, – žurnalistams sakė K. Rothas.

„Tai klasikinis kolektyvinės bausmės atvejis. Tai nėra bausmė Tigrėjaus karinėms pajėgoms – tai bausmė Tigrėjaus gyventojams“, – pridūrė jis.

Dėl konflikto Etiopijoje nuskambėjo raginimų atimti iš Abiy Ahmedo Nobelio premiją, tačiau pagal Nobelio statutą to padaryti neįmanoma.

Komitetas teigė negalįs komentuoti, dėl kokių konkrečiai veiksnių buvo nuspręsta paskirti premiją etiopų premjerui, nes tokios diskusijos yra konfidencialios.

Abiy Ahmedui premija „buvo paskirta remiantis jo pastangomis ir teisėtais lūkesčiais, egzistavusiais 2019 metais“, paaiškino B. Reiss-Andersen.

„Taikos iniciatyvos, kurių ėmėsi Abiy Ahmedas ir už kurias jis gavo Nobelio premiją, buvo grindžiamos jo indėliu į taikos susitarimą su Eritrėja, taip pat jo visapusiška politine iniciatyva dėl demokratijos ir pilietinių teisių plėtojimo“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.