JAV įspėja dėl grėsmingo Rusijos plano Ukrainoje: įvardijo, kokia operacija ruošiama

JAV pareigūnas pareiškė, kad Rusija rengia provokacijas, kad sukurtų pretekstą įsiveržti į Ukrainą, rašo BBC.

 Rusijos kariuomenė.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Rusijos kariuomenė.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Rusijos karinė technika.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Rusijos karinė technika.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2022, 2:05 PM, atnaujinta Jan 15, 2022, 2:10 PM

Pentagono atstovas spaudai teigė, kad Rusijos agentai planuoja „netikros vėliavos“ operaciją, kad Maskva galėtų apkaltinti Ukrainą rengiantis puolimui. Rusija šiuos teiginius atmetė.

Penktadienį Ukraina taip pat apkaltino Rusiją, kad ji yra atsakinga už kibernetinę ataką prieš dešimtis oficialių interneto svetainių.

Prieš išjungiant svetaines pasirodė pranešimas, kuriame ukrainiečiai buvo įspėjami „ruoštis blogiausiam“. Prieiga prie daugumos svetainių buvo atkurta per kelias valandas.

JAV ir NATO pasmerkė išpuolį ir pasiūlė paramą Ukrainai. Rusija įsilaužimo nekomentavo.

Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby penktadienį papasakojo apie, jo teigimu, Rusijos planus.

„Ji iš anksto parengė operatyvininkų grupę, kuri atliks tai, ką mes vadiname „netikros vėliavos“ operacija. Tai operacija, sukurta taip, kad atrodytų kaip išpuolis prieš juos arba rusakalbius žmones Ukrainoje, kaip pretekstas įsiveržti“, – sakė jis.

Pasak JAV pareigūnų, šie agentai buvo apmokyti kariauti miestuose ir naudoti sprogmenis sabotažo veiksmams prieš prorusiškus sukilėlius vykdyti.

Ukrainos gynybos ministerija teigė, kad panašūs veiksmai buvo rengiami prieš Rusijos karius, dislokuotus separatistiniame Moldovos Padniestrės regione.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė apibūdindamas šiuos pranešimus kaip nepagrįstus ir „niekuo nepatvirtintus“.

BBC korespondentė Barbara Plett-Usher teigia, kad JAV neįprasta viešai skelbti tokias konkrečias žvalgybos išvadas.

Tačiau J. Bideno administracija aiškiai nusprendė pabandyti užkirsti kelią bet kokiems Rusijos teiginiams apie Ukrainos karingumą, atskleisdama tariamą sabotažo ir dezinformacijos strategiją.

Pentagono atstovas spaudai J.Kirby sakė, kad JAV norėjo, jog pasaulis žinotų, kaip galėtų vykti invazija, nes šis scenarijus yra iš tos pačios instrukcijos, kurią rusai naudojo Kryme.

Anot B.Plett-Usher, tai dramatiškas žingsnis po savaitę trukusios intensyvios diplomatijos, per kurią buvo pateikta pasiūlymų, bet nesusitarta, kaip išspręsti krizę.

J.Kirby sakė, kad administracija vis dar mano, jog yra laiko ir erdvės diplomatijai. Ir kad ji nemano, jog Vladimiras Putinas priėmė galutinį sprendimą, ar išties įsiveržti į Ukrainą.

Rusai neigia, kad turi tokių ketinimų. Tačiau JAV neketina tylėti laukdamos kito V.Putino žingsnio. Jos pagrasino finansinėmis sankcijomis ir kitomis pasekmėmis, jei jis vis dėlto toliau veršis į Ukrainą.

B.Plett-Usher teigia, kad JAV pareigūno pastabos sekė po ankstesnio JAV nacionalinio saugumo patarėjo Jake'o Sullivano pareiškimo, kuris žurnalistams pasakojo apie žvalgybinę informaciją, kad Rusija ruošia dirvą bandymui sufabrikuoti pretekstą įsiveržti į Ukrainą.

Jis sakė, kad tai ta pati žaidimo instrukcija, kurią Rusija naudojo 2014 m. okupuodama Krymą.

Rusija pasienyje su Ukraina yra sukaupusi ginkluotės ir dešimtis tūkstančių karių, todėl baiminamasi invazijos.

Pastarąją savaitę JAV ir Rusijos pareigūnai vedė derybas, siekdami sumažinti įtampą dėl Ukrainos, tačiau atrodo, kad susitarti nepavyko.

Rusija neigia, kad planuoja įsiveržti į Ukrainą, tačiau siekia garantijų prieš NATO plėtrą į rytus, o Vakarų šalys teigia negalinčios jų suteikti.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.