Ukraina sako turinti įrodymų, kad už kibernetinės atakos slypi Rusija

Kijevas sekmadienį pareiškė turintis įrodymų, kad Rusija slypi už didžiulės kibernetinės atakos, kuri šią savaitę paveikė svarbių Ukrainos vyriausybės agentūrų svetaines.

Kompiuteris.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kompiuteris.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2022, 12:36 PM, atnaujinta Jan 16, 2022, 1:48 PM

Ukraina anksti penktadienį patyrė didžiulę kibernetinę ataką. Vakarai dėl jos kaltina Rusiją, o kai kurie analitikai nuogąstauja, kad tai gali būti fizinės atakos įžanga.

JAV penktadienį taip pat apkaltino Rusiją siunčiant sprogdinti apmokytus diversantus surengti incidento, galinčio tapti pretekstu įsiveržti į Ukrainą.

„Visi įrodymai rodo, kad už kibernetinės atakos slypi Rusija“, – sakoma Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministerijos pranešime.

„Maskva ir toliau veda hibridinį karą“, – priduriama jame.

Ministerija paragino ukrainiečius nepanikuoti ir patikino, kad jų asmeninė informacija yra saugi.

Atakos tikslas, sakoma pranešime, „yra ne tik įbauginti visuomenę, bet ir destabilizuoti padėtį Ukrainoje, stabdant viešojo sektoriaus darbą ir palaužiant ukrainiečių pasitikėjimą valdžia“.

Penktadienį vakare Ukrainos pareigūnai sakė aptikę preliminarių užuominų, kad Rusijos saugumo tarnybos gali būti susijusios su šia kibernetine ataka.

Kremlius tokius kaltinimus atmetė ir sakė, jog nėra įrodymų, kad už atakos stovi Rusija.

„Su tuo neturime nieko bendra. Rusija neturi nieko bendra su šiomis kibernetinėmis atakomis“, – JAV televizijai CNN sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Ukrainiečiai dėl visko kaltina Rusiją, net dėl blogo oro jų šalyje“, – angliškai sakė jis.

Microsoft“ perspėjimas

Ukrainos saugumo tarnybos SBU pranešime sakoma, kad per naktį iš ketvirtadienio į penktadienį įvykdytą ataką buvo paveikti iš viso 70 vyriausybės tinklalapių.

Dešimt jų patyrė „neteisėtą sutrikdymą“, bet svetainių turinys nebuvo paveiktas ir nebuvo nutekinta asmeninių duomenų.

Ataka buvo įvykdyta tvyrant didelei įtampai tarp Ukrainos ir Rusijos. Kijevas kaltina Maskvą sutelkus stiprias pajėgas prie sienos su Ukraina ir galbūt ruošiantis įsiveržti į šalį. Maskva tokius kaltinimus atmeta.

Tuo metu „Microsoft“ sekmadienį įspėjo, kad kibernetinė ataka prieš svarbias Ukrainos vyriausybės sistemas gali būti destruktyvi ir paveikti daugiau organizacijų, nei manyta iš pradžių.

„Ši kenkėjiška programinė įranga, sukurta taip, kad atrodytų kaip išpirkos reikalaujantis virusas, bet neturinti išpirkos išgavimo mechanizmo, turi būti destruktyvi, ja siekiama išjungti puolamus įrenginius, o ne gauti išpirką“, – sakoma JAV interneto milžinės tinklaraščio įraše.

„Microsoft“ kol kas neidentifikavo kibernetinės atakos kaltininkų, bet perspėjo, kad paveiktų organizacijų gali būti daugiau, nei manyta iš pradžių.

„Mūsų tyrėjų komandos identifikavo kenkėjišką programinę įrangą dešimtyse paveiktų sistemų... Mūsų tyrimui tęsiantis, šis skaičius galėtų augti“, – nurodė „Microsoft“.

„Šios sistemos apima daug vyriausybinių, ne pelno ir informacinių technologijų organizacijų... Ukrainoje. Nežinome šio užpuoliko operacinio ciklo dabartinės fazės, taip pat to, kiek kitų nukentėjusių organizacijų gali būti Ukrainoje ar kitose geografinėse vietose“, – sakoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.