Įsigaliojo Ukrainos kalbos įstatymas nacionalinei spausdintinei žiniasklaidai

Sekmadienį įsigaliojo įstatymas, įpareigojantis Ukrainos nacionalinę spausdintinę žiniasklaidą publikuoti leidinius oficialia šalies kalba.

Įsigaliojo Ukrainos kalbos įstatymas nacionalinei spausdintinei žiniasklaidai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įsigaliojo Ukrainos kalbos įstatymas nacionalinei spausdintinei žiniasklaidai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2022, 12:42 PM

Pagal įstatymą visi nacionaliniai laikraščiai ir žurnalai turi būti leidžiami ukrainiečių kalba. Įstatymas nedraudžia publikuoti rusų kalba, bet numato, kad turi būti skelbiama ir lygiagreti vienodos apimties ir tiražo ukrainietiška versija.

Leidėjai dvigubų versijų publikavimo nelaiko pelningu pasirinkimu. Paskutinis nacionalinis dienraštis rusų kalba „Vesti“ perėjo į ukrainiečių kalbą sausio 10 dieną. Perėjimas grindžiamas prieštaringai sutiktu 2019 m. kalbos įstatymu, priimtu iškart buvusiam prezidentui Petro Porošenkai pralaimėjus rinkimus. P. Porošenka jį pasirašė prieš pat dabartiniam prezidentui Volodymrui Zelenskiui pradedant eiti pareigas ir nuo to laiko galiojo pereinamasis laikotarpis.

Įstatymu siekiama atremti rusų kalbos įtaką viešojoje erdvėje. Nuo gegužės vidurio Ukrainoje registruotos naujienų svetainės turi bent jau pasiūlyti lygiavertę straipsnių versiją ukrainiečių kalba – ir ta versija turi atsidaryti pirmiausia. Nuo 2024 metų liepos ukrainiečių kalbos reikalavimas bus taikomas ir regioninei žiniasklaidai.

Radijui ir televizijai jau daugelį metų taikomos griežtos ukrainiečių kalbos kvotos. Spaudos rinka Ukrainoje jau seniai traukiasi. Tokie savaitraščiai ir dienraščiai, kaip „Dzerkalo Tyzhnia“ („Veidrodis“) ir „Segodnya“ („Šiandien“), visai nustoti leisti ir dabar išeina tik internete.

Ukrainos kalbos politika kritikuojama kaimyninėje Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.