JT: Talibanas nori išstumti moteris iš viešojo gyvenimo

Afganistaną valdantis radikalus islamo Talibanas, pasak Jungtinių Tautų (JT), mėgina vis labiau išstumti moteris iš viešojo gyvenimo. Talibų lyderiai institucionalizuoja „ plataus masto ir sistemingą“ moterų ir mergaičių diskriminaciją ir smurtą prieš jas, sakoma JT žmogaus teisių ekspertų grupės pranešime, kurį paskelbė JT vyriausiasis žmogaus teisų komisariatas.

Talibų lyderiai institucionalizuoja „plataus masto ir sistemingą“ moterų ir mergaičių diskriminaciją ir smurtą prieš jas, sakoma JT žmogaus teisių ekspertų grupės pranešime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibų lyderiai institucionalizuoja „plataus masto ir sistemingą“ moterų ir mergaičių diskriminaciją ir smurtą prieš jas, sakoma JT žmogaus teisių ekspertų grupės pranešime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2022, 5:21 PM

Islamistai, pavyzdžiui, draudžia moterims grįžti į savo darbo vietas ar vienoms naudotis viešuoju transportu. Talibano nurodymu, moteris viešoje vietoje turi lydėti vyras, joms galioja griežti aprangos nurodymai. Be to, uždarytos ar užimtos institucijos, kurios turi rūpintis moterų ir mergaičių teisėmis – Moterų ministerija, Nepriklausoma žmogaus teisių komisija, Moterų namai ar specialios įstaigos kovai su smurtu prieš moteris.

Ypač didelį nerimą kelia ir tai, kad mergaitėms ir moterims toliau neleidžiama naudotis pagrindine teise į vidurinį ir aukštąjį išsilavinimą, sakoma pranešime. Didžioji dalis mergaičių mokyklų nuo 7 klasės šiuo metu uždarytos. Studentės gali lankyti tik privačius universitetus.

Pastaruoju metu Afganistane vėl padaugėjo mergaičių ir moterų protestų už didesnes teises ir prieš moterų žudymus ir grobimus šalyje. Praeityje Talibano kovotojai protestuojančias moteris vis mušdavo, sulaikydavo ar joms grasindavo. Protestai pastaruoju metu vis labiau persikelia ir į socialinę žiniasklaidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.