Baltarusijoje pasirodę rusų kariai kelią baimę: Ukrainos invaziją gali pradėti iš dviejų pusių Karinės pratybos vyks ir prie Lietuvos sienos

Rusija pradėjo perkelinėti karius į Ukrainos šiaurinę kaimynę Baltarusiją bendroms karinėms pratyboms. Vakaruose baiminamasi, kad taip Maskva ruošiasi invazijai.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Ukrainos konfliktas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Ukrainos konfliktas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Ukrainos konfliktas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Ukrainos konfliktas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 11:29 AM, atnaujinta Jan 18, 2022, 11:53 AM

Bendros karinės pratybos, pavadintos „Sąjungos ryžtas 2022“, vyks Rusijai sutelkus pajėgas palei Ukrainos sieną ir iš rytų, o tai kelia grėsmę dėl galimos masinės invazijos.

Socialinių tinklų vaizdo įrašuose matyti, kaip į Baltarusiją traukiniais atvyksta artilerijos ir kitos karinės transporto priemonės.

Baltarusijos saugumo tarybos vadovas Aleksandras Volfovičius per instruktažą tikino, kad kariai atvyksta prieš vasarį numatytas pratybas.

Kai kurie karo analitikai teigia, kad plataus masto invazijos atveju Rusija galėtų siųsti savo pajėgas per daugiau nei 1100 kilometrų ilgio Baltarusijos sieną, veiksmingai apeinant Ukrainos gynybą. Tačiau yra manančių, kad Baltarusija nevaidintų rimto vaidmens konflikte, jei Rusija pradėtų puolimą prieš Ukrainą.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka į tarptautinį spaudimą ir sankcijas reagavo stiprindamas ryšius su Rusija ir garsiai palaikė agresyvią V.Putino politiką mainais į diplomatinę ir ekonominę Kremliaus paramą kovai su Vakarais. Jis taip pat atsisakė tariamai neutralios savo pozicijos Ukrainos konflikto atžvilgiu ir viešai pritarė 2014 metais Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.

Pratybos vyks Baltarusijos vakaruose, prie Lenkijos ir Lietuvos sienų, bei pietiniame jos flange su Ukraina, sakė A. Lukašenka.

„Prieš kurį laiką suplanavome karines pratybas vasarį. Prašom... paskirti ir paskelbti konkrečią datą, kad niekas negalėtų kaltinti mūsų staiga sutelkus pajėgas ir beveik pasirengus eiti į karą“, – sakė jis aukščiausiems kariuomenės pareigūnams.

Pranešimai iš Rusijos taip pat rodo, kad per praėjusią savaitę visoje šalyje į Ukrainą buvo gabenama dar daugiau karinės įrangos, įskaitant tankus ir trumpojo nuotolio balistines raketas.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock antradienį prieš susitikimą su Rusijos kolega sakė tikinti, kad įtampa gali būti išspręsta diplomatija, bet jei ne, Maskva sumokės „didelę kainą“ už agresyvius veiksmus Ukrainos atžvilgiu.

Kol kas apie konkrečių karių skaičiai ar terminų bendroms Rusijos ir Baltarusijos pratyboms neskelbiama. A. Lukašenka pirmadienį sakė, kad aiškios vasario mėnesio datos dar tikslinamos.

Per instruktažą jis sakė, kad pratybos yra reikalingos dėl NATO pajėgų buvimo kaimyninėje Lenkijoje ir Baltijos šalyse, taip pat dėl ​​Ukrainos karių dislokacijos prie sienos, kuri buvo sutelkta reaguojant į migrantų krizę.

„Kodėl mums ir Rusijai priekaištaujama dėl manevrų, pratybų ir t. t. rengimo, kai pats atvažiavai iš toli? – karštai kalbėjo A. Lukašenka, sakydamas, kad Vakarų šalys prie jo šalies sienų dislokavo beveik 30 tūkst. karių. – Yra karštų galvų, raginančių pradėti karą. Šiuos pareiškimus girdime.“

Jis taip pat pakartojo agresyvią Kremliaus retoriką, kuria siekiama pateisinti karinę intervenciją Ukrainoje, teigdamas, kad Kijevas ruošia „radikalių nacionalistų“ batalionus. Ukrainos pareigūnas šias pastabas pavadino manipuliacinėmis ir „informacinio karo dalimi“.

Saugumo tarybos vadovas A.Volfovičius sakė, kad pratybose dalyvaus Baltarusijos ir Rusijos kariai, kurie mokysis atremti oro ir sausumos atakas, neutralizuoti priešo diversantus ir praktikuoti kitus manevrus.

Vis dėlto pastebimi ženklų, kad Baltarusija ėmėsi aktyvesnio vaidmens remdama Rusiją vykstančiame konflikte su Ukraina ir Vakarais.

Kijevas iš pradžių teigė manantis, kad su Baltarusijos valstybės žvalgyba susijusi programišių komanda galėjo prisidėti prie didelės kibernetinės atakos prieš vyriausybės tinklalapius, o Rusijos branduoliniai bombonešiai neseniai patruliavo virš Vakarų Baltarusijos.

A.Lukašenka suartėjo su V. Putinu po 2020 m., kai pradėjo kruviną susidorojimą su protestais, kuriuos sukėlė balsų klastojimas per prezidento rinkimus.

2014 metais Baltarusija užėmė neva neutralią poziciją ir vengė pripažinti Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, tačiau dinamika gerokai pasikeitė, nes šalis per pastaruosius dvejus metus tapo priklausoma nuo Rusijos diplomatinės ir materialinės paramos.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą