ICAO: ataskaita dėl Minske nutupdyto „Ryanair lėktuvo – parengta, imsis tolesnių žingsnių

Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO) pirmadienį pranešė, kad ataskaita dėl Minske nutupdyto į Vilnių skridusio bendrovės „Ryanair“ lėktuvo yra parengta, o tolesnių žingsnių bus imtasi šio mėnesio gale.

Lėktuvo nutupdymas Minske.
Lėktuvo nutupdymas Minske.
Lėktuvo nutupdymas Minske.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvo nutupdymas Minske.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvo nutupdymas Minske.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvo nutupdymas Minske.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-01-18 06:37, atnaujinta 2022-01-18 06:39

Prieiga prie šios ataskaitos visoms 193 ICAO šalims, įskaitant 36 valstybes, šiuo metu priklausančias organizacijos Tarybai, buvo suteikta pirmadienį, pranešime sakė Jungtinės Tautos.

ICAO pernai pradėjo tyrimą po to, kai gegužės 23 dieną iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas su 126 keleiviais buvo nutupdytas Minske. Per šį incidentą į orą buvo pakeltas naikintuvas.

Laineris buvo priverstas nusileisti Minske, kur buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega. Jų sulaikymas sulaukė tarptautinio pasipiktinimo.

„Ryanair“ sakė, kad Baltarusijos oro dispečeriai nurodė oro bendrovės pilotams nutupdyti lėktuvą dėl jame esą padėtos bombos. Patikrinus lėktuvą, jokių sprogmenų jame nebuvo rasta.

Kelios šalys, įskaitant JAV, Kanadą, Britaniją ir Europos Sąjungą, reaguodamos į šį incidentą Baltarusijai paskelbė sankcijų.

„Tarybos atstovai oficialiai apsvarstys bet kokius tolesnius veiksmus, kurių ICAO turėtų imtis dėl ataskaitos išvadų per susitikimą, kuris šiuo metu numatytas sausio 31 dieną“, – pranešė Monrealyje įsikūrusi organizacija.

„Tą dieną Taryba taip pat peržiūrės Baltarusijos prašymą dėl, valstybės nuomone, neteisėtų apribojimų ar sankcijų, jai po įvykio taikytų kitų valstybių ir ES“, – priduriama jos pranešime.

Ataskaitą, kurios paskelbimas anksčiau buvo atidėtas, parengė ICAO tyrėjų komanda, sudaryta iš skrydžių saugos ir navigacijos, orlaivių eksploatavimo ir tarptautinės oro teisės ekspertų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.