Roberta Metsola: naujoji EP pirmininkė, abortų priešininkė

Centro dešiniųjų europarlamentarė iš Maltos Roberta Metsola, antradienį išrinkta vos trečiąja Europos Parlamento pirmininke moterimi, vadinama nuosaikia politike, nors laikosi prieštaringai vertinamos pozicijos prieš abortus.

Naujoji Europos parlamento pirmininkė Roberta Metsola.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujoji Europos parlamento pirmininkė Roberta Metsola.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 2:41 PM

Išrinkta tą dieną, kai jai sukanka 43 metai, politikė iš mažiausios Europos Sąjungos šalies taip pat tampa jauniausia EP pirmininke.

R. Metsola pradeda dirbti EP gedint praėjusią savaitę mirusio ankstesnio pirmininko, centro kairiųjų atstovo Davido Sassoli. Po jo mirties R. Metsola laikinai ėjo EP pirmininko pareigas.

Didžiausiai Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų, ELP) frakcijai priklausanti R. Metsola pagal pagrindinių politinių grupių sudarytą susitarimą laikyta realiausia pretendente laimėti EP pirmininko rinkimus.

Ji nėra naujokė ES valdžios koridoriuose, nes buvo D. Sassoli pavaduotoja.

„Galvoju, kad turime įtikinamą kandidatę: jauną moterį iš mažos šalies“, – sakė ELP frakcijos Europos Parlamente lyderis Manfredas Weberis.

R. Metsolos karjera yra persipynusi su jos tėvynės naryste Europos Sąjungoje, o jos iškilimas į postą, kuriame paprastai dirba europarlamentarai iš didesnių šalių, galėtų padėti atkreipti dėmesį į dažnai nepastebimas valstybes.

Studijų metais R. Metsola agitavo už Maltos įstojimą į ES, ir toks sprendimas 2003-iaisiais šalyje buvo priimtas. Vėliau ji išvyko į elitinį, eurokratus rengiantį Europos koledžą Briugėje, dar vėliau dirbo Briuselyje.

2013 metais – iš trečio karto – ji buvo išrinkta į EP kaip Maltos Nacionalistų partijos atstovė.

„Man prireikė kone 10 metų, kad tapčiau Europos Parlamento nare. Galėjau ir pasiduoti“, – rašė keturis sūnus turinti R. Metsola.

Abortų klausimas

Tapusi EP nare ji kilo ELP hierarchijos laiptais, sprendė tokius klausimus kaip imigracija ir žiniasklaidos laisvė.

2020 metais R. Metsola tapo EP vicepirmininke ir pakeitė eurokomisare tapusią airę Mairead McGuinness.

Vienas žaliųjų europarlamentaras tuomet pavadino R. Metsolą „nuosaikia ELP nare, kuriai labai gerai sekasi tiesti tiltus“ tarp politinių grupių.

Pernai ji sulaukė papildomo dėmesio pavaduodama plaučių uždegimu vis susirgdavusį D. Sassoli per virtinę svarbių renginių.

R. Metsola pateikia save kaip progresyvią LGBTQ ir moterų teisių gynėją, tačiau dėl savo griežtos pozicijos abortų klausimu yra kritikuojama oponentų.

Katalikiškoje Maltoje abortai draudžiami. Birželį R. Metsola balsavo prieš ataskaitą, raginančią visas valstybes nares užtikrinti moterims galimybes saugiai nutraukti nėštumą, nurodydama, kad tai pažeistų Maltos teisę apsispręsti pačiai.

Dėl jos nepritarimo abortams kai kurie europarlamentarai prieštaravo jos kandidatūrai.

Vienas europarlamentaras R. Metsolos pažiūras abortų klausimu pavadino jos „silpnąja vieta“. Dėl R. Metsolos pozicijos EP žaliųjų ir kairiųjų frakcijos savo kandidatėmis į pirmininko postą iškėlė feministes, uoliai ginančias moterų apsisprendimo teisę.

Tačiau R. Metsola tvirtino, kad atidės į šalį savo asmeninę poziciją ir kaip EP pirmininkė atstovaus daugumos nuomonei.

„Europos Parlamento pozicija dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos yra aiški, – laikraščiui „Malta Today“ sakė R. Metsola. – Mano, kaip Parlamento pirmininkės, pareiga – atstovauti Parlamento nuomonei, ir jei būsiu išrinkta, atliksiu savo pareigą, kaip visada.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.