V. Putinas trečiadienį priims Maskvoje Irano prezidentą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Maskvoje priims savo kolegą iranietį Ebrahimą Raisi, pranešė Kremlius, tęsiantis deryboms dėl galimybės atgaivinti pasaulio galybių branduolinį susitarimą su Teheranu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 1:19 PM

Šis susitikimas bus svarbiausias E. Raisi oficialus užsienio vizitas nuo jo kadencijos pradžios rugpjūtį, taip pat pirmasis Irano prezidento vizitas Rusijoje nuo 2017 metų.

Remiantis Kremliaus pranešimu, abu lyderiai aptars „ištisą virtinę dvišalio bendradarbiavimo klausimų“, įskaitant 2015 metų Irano ir pasaulio galių – Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Kinijos ir Vokietijos – pasiektą susitarimą, kuris sušvelnino skaudžias sankcijas Teheranui mainais už jo branduolinės programos suvaržymus.

2018 metais Vašingtonas eksprezidento Donaldo Trumpo iniciatyva vienašališkai pasitraukė iš šio susitarimo, o Iranas savo ruožtu atsisakė kai kurių prisiimtų įsipareigojimų.

Šiitiška respublika pernai pradėjo derėtis dėl branduolinės sutarties atgaivinimo su kitomis ją pasirašiusiomis šalimis, tačiau dialogas nutrūko birželį, kai buvo išrinktas E. Raisi.

Lapkritį derybos atsinaujino, o Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau šį mėnesį įžvelgė procese „tikrą pažangą“.

Maskvą ir Teheraną sieja glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai, jie turi bendrų interesų Afganistane ir yra pagrindiniai Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkai prieš dešimtmetį jo šalyje prasidėjusiame pilietiniame kare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.