Talibano premjeras ragina musulmoniškas valstybes pripažinti Afganistano vyriausybę

Talibano premjeras trečiadienį paragino musulmoniškas valstybes tapti pirmomis šalimis, oficialiai pripažinusiomis rugpjūtį valdžią užgrobusią Afganistano vyriausybę.

Afganistano premjeras Mohammadas Hassanas Akhundas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Afganistano premjeras Mohammadas Hassanas Akhundas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-19 08:35, atnaujinta 2022-01-19 10:15

„Raginu musulmoniškas šalis parodyti pavyzdį ir oficialiai mus pripažinti. Tuomet, tikiuosi, mes galėsime greitai augti“, – sakė Mohammadas Hassanas Akhundas konferencijoje Kabule, sušauktoje dėl šalies didžiulės ekonominės krizės.

Jokia šalis dar nėra pripažinusi Talibano vyriausybės. Vakarų valstybės stebi, kaip šie griežtosios linijos islamistai, pagarsėję žmogaus teisių pažeidimais per pirmąjį savo valdymą 1996–2001 metais, valdys šį kartą.

„Nenorime niekieno pagalbos. Nenorime jos pareigūnams“, – sakė M. H. Akhundas, kalbėdamas apie vyriausybės pripažinimą.

„Norime to savo visuomenei“, – sakė jis ir pridūrė, kad Talibanas atkurdamas taiką ir saugumą įvykdė visas būtinas sąlygas.

Moterų teisės

Afganistanas išgyvena humanitarinę katastrofą, ir ji dar labiau komplikavosi Talibanui rugpjūtį užgrobus valdžią, o Vakarų šalims įšaldžius tarptautinę pagalbą ir Afganistano turtą užsienyje.

Neliko darbų, daug vyriausybės darbuotojų atlyginimų negauna jau keli mėnesiai. Valdant ankstesnei, JAV remtai vyriausybei Afganistanas buvo beveik visiškai priklausomas nuo užsienio pagalbos.

Jungtinės Tautos yra įspėjusios, kad pusei šalies gyventojų gresia maisto trūkumas.

Valstybių laukia kebli užduotis nukreipti pagalbą krizę išgyvenančiai Afganistano ekonomikai, bet tuo pačiu neremti režimo. Daug režimo, kurį Talibanas vadina „laikinąja vyriausybe“, narių, įskaitant M. H. Akhundą, yra įtraukti į tarptautinių sankcijų sąrašus.

M. H. Akhundas, Talibano veteranas, buvo artimas judėjimo įkūrėjo ir pirmojo aukščiausiojo lyderio mulos Omaro bendražygis ir patarėjas politikos klausimais.

Praėjusį mėnesį 57 narių Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) specialiame susitikime atsisakyta oficialiai pripažinti Afganistano vyriausybę. Naujojo režimo užsienio reikalų ministras nebuvo pakviestas pozuoti oficialiai renginio nuotraukai.

Tačiau OIC pažadėjo bendradarbiauti su JT, siekdama panaikinti daugiausia Jungtinėse Valstijose laikomo Afganistano turto – šimtų milijonų dolerių (eurų) – įšaldymą.

Organizacija taip pat paragino Afganistano valdytojus laikytis tarptautinių įsipareigojimų dėl moterų teisių.

Ankstesnę Talibano vyriausybę buvo pripažinusios tik trys šalys: Pakistanas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.