JT priėmė rezoliuciją prieš Holokausto neigimą

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, raginančią visas valstybes nares kovoti su Holokausto neigimu ir antisemitizmu, ypač socialiniuose tinkluose.

JT priėmė rezoliuciją prieš Holokausto neigimą.  <br>123rf.com nuotr.
JT priėmė rezoliuciją prieš Holokausto neigimą.  <br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2022, 3:22 PM

Izraelio pateiktą rezoliucijos tekstą, kurį parengti padėjo Vokietija, bendrai parėmė kelios dešimtys iš 193 Jungtinių Tautų valstybių.

Tačiau Iranas nepritarė šiai rezoliucijai ir pareiškė, kad Teheranas atsiriboja nuo jos teksto.

Rezoliucija „be jokių išlygų atmeta ir smerkia bet kokį Holokausto, kaip istorinio įvykio, neigimą, visiškai ar iš dalies“, teigiama jos tekste.

Holokausto metu 1939–1945 metais naciai ir jų rėmėjai vykdė Europos žydų genocidą, nusinešusį apie 6 mln. šios tautos atstovų gyvybių.

Rezoliucijos tekste išskiriamos šalys, išsaugojusios buvusių nacių mirties stovyklų, koncentracijos stovyklų, priverstinio darbo stovyklų, egzekucijų ir kalėjimų vietas Holokausto metu.

JT narės raginamos sukurti švietimo programas, „kad padėtų užkirsti kelią genocido veiksmams ateityje“, o valstybės ir socialinių tinklų įmonės raginamos „imtis aktyvių priemonių kovai su antisemitizmu ir Holokausto neigimu ar iškraipymu“.

Izraelio ambasadorius prie JT Giladas Erdanas pasveikino „istorinę rezoliuciją“, dėl kurios buvo deramasi kelis mėnesius.

Tekste „pirmą kartą pateikiamas aiškus Holokausto neigimo apibrėžimas, šalys raginamos imtis veiksmų kovojant su antisemitizmu“ ir reikalaujama, kad socialinių tinklų milžinės, tokios kaip „Facebook“, „Twitter“ ir „Instagram“, kovotų su „neapykantos turiniu“ jų platformose, sakoma jo pareiškime.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas ir jo Vokietijos kolegė Annalena Baerbock bendru pareiškimu pasveiktino šią rezoliuciją, kuri, pasak jų, yra įrodymas, kad tarptautinė bendruomenė „kalba vienu balsu“ šia tema.

2005 metais priimta rezoliucija sausio 27-oji buvo paskelbta tarptautine Holokausto aukų atminimo diena.

Rezoliucijos priėmimą atskirai pasveikino Izraelio Holokausto atminimo centras „Yad Vashem“.

„Holokausto iškraipymas yra toks pavojingas todėl, kad gana atvirai klaidingai interpretuoja esminius istorijos faktus, siekiant įteisinti praeities ir dabarties nusižengimus“, – sakė jo direktorius Dani Dayanas.

Holokaustas yra labai susijęs su daugeliui gyvybiškai svarbių šiuolaikinių klausimų. Įvykių unikalumo ir precedento neturinčių aspektų neigimas ir iškraipymas kenkia ne tik Holokausto, bet ir kitų žiaurumų bei genocidų atminimui“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.