S. Lavrovas: ES bando sukurti įtakos zoną Vakarų Balkanuose

Europos Sąjunga bando sukurti savo įtakos zoną Vakarų Balkanuose, įtraukdama į savo sudėtį šio regiono valstybes, penktadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2022, 3:59 PM

„Dabar Vakarų Balkanuose visais įminamomis būdais bandoma už ES ir NATO ribų likusias šalis ten įkišti, atkalbėti šias šalis nuo glaudžių santykių su Rusija ir Kinija. Ar tai nėra bandymas primesti savo įtakos zoną?“ – Ženevoje per spaudos konferenciją kalbėjo S. Lavrovas.

Pasak jo, tokios zonos egzistuoja visų pirma dėl „kolonijinės“ politikos.

„Matome, kaip šios zonos vis dar plečiamos, taip pat kaip bandoma įtraukti į mūsų Vakarų kolegų įtakos zonas ir naujų teritorijų“, – pridūrė ministras.

„Liūdna, kad suaugę žmonės įsitraukia į tokį kontekstą – kas kietesnis, kas turi daugiau... Nežinau ko. Jei visi brandžiai pagalvotų, kaip turėtume gyventi šiuolaikiniame pasaulyje, kad jis taptų saugesnis klimato kaitos, kitų pasaulinių grėsmių atžvilgiu... reikėtų daryti būtent taip“, – nurodė S. Lavrovas.

Vietoje to Rusijos ir Amerikos siūlymai dėl Europos saugumo grindžiami tuo, „kaip jaučiasi [Ukrainos prezidentas Volodymyras] Zelenskis ir jo režimas“.

„Nepretenduojame į įtakos zonas, tačiau tai, ką NATO daro Ukrainos atžvilgiu, aiškiai rodo, kad NATO laiko Ukrainą savo įtakos zona“, – sakė rusų diplomatijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?