S. Lavrovas: JAV pateikė pirminę žodinę reakciją į Rusijos saugumo reikalavimus

Rusija penktadienį per derybas Ženevoje su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu išgirdo pirminę žodinę reakciją į savo saugumo pasiūlymus, tai pat pateikė amerikiečiams tam tikrus atsakymus, padėsiančius Vašingtonui suformuluoti atsakymus raštu, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-21 15:55, atnaujinta 2022-01-21 15:58

„Mes jau girdėjome pirmą JAV reakciją, kol kas – žodinę, į tai, ką tais formatais svarstė mūsų pavaduotojai. Reakcija, kaip amerikiečiai ir prašė mūsų, kai pasiūlė surengti šį susitikimą, buvo pirminė“, – sakė S. Lavrovas spaudos konferencijoje po derybų su A. Blinkenu.

Anot ministro, per susitikimą „mums buvo pateikta tam tikrų patikslinančių klausimų, kurių atsakymai padės amerikiečiams... parengti rašytinę reakciją į mūsų rašytinius sutarties su JAV ir susitarimo su NATO projektus“.

Paklaustas, kodėl susitikimas su J. Bidenu truko tik pusantros valandos ir ar tai nėra blogas ženklas, S. Lavrovas atsakė: „Punktualumas negali būti blogas ženklas.“

„Mes planavome, kad susitikimas truks pusantros valandos, nes mums buvo maždaug aišku, ką svarstysime“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

Anot S. Lavrovo, Rusija mano, kad per susitikimą Ženevoje amerikiečiai suprato, jog būtina sutelkti dėmesį į Maskvos pasiūlymus, o ne į Ukrainos temą.

„Taip, mes manome, kad Ukrainos klausimas reikalauja nuodugnaus dėmesio, tačiau negalima šio klausimo suplakti su visa Europos saugumo architektūros problema. Ukrainos klausimu A. Blinkenas patvirtino tai, ką sakė prezidentas [Joe] Bidenas – kad jie pasirengę padėti įgyvendinti Minsko susitarimus, ir aš dar kartą paraginau jį panaudoti savo lemiamą įtaką Kijevo režimui ir priversti jį susiprotėti ir liautis sabotuoti šį itin svarbų dokumentą, kurio tikslas – padaryti galą konfliktui Ukrainos viduje“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Jis sakė esąs tikras, kad JAV atsakymuose į Rusijos pasiūlymus dėl saugumo garantijų Ukrainos tema „vis tiek vienaip ar kitaip nuskambės“.

„Tačiau aš šiandien neišgirdau nė vieno argumento, kuris pagrįstų amerikiečių poziciją dėl to, kas vyksta prie Rusijos ir Ukrainos sienos, tik susirūpinimą, susirūpinimą, susirūpinimą“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

„Mums neramu dėl realių faktų, kurių niekas neslepia: ginkluotės pumpavimo į Ukrainą, šimtų Vakarų karinių instruktorių siuntimo į Ukrainą. Dabar gi dar ir Europos Sąjunga, bijodama atsilikti nuo NATO, nori įsteigti savo karinę ir mokomąją misiją Ukrainoje. Tačiau tai jau gana įdomus Europos Sąjungos ambicijų posūkis, jai tokiu būdu veikiausiai norint priminti apie save, nes rimtuose pokalbiuose ji nelabai matoma“, – sakė S. Lavrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.