Siekiant deeskaluoti krizę dėl Ukrainos, Ženevoje prasidėjo JAV ir Rusijos derybos A. Blinkenas: bet koks Rusijos pajėgų įvedimas į Ukrainą būtų laikomas įsiveržimu

Amerikiečių ir rusų diplomatijos vadovai penktadienį pradėjo svarbias derybas Ženevoje, siekdami sudaryti sąlygas deeskaluoti krizę dėl Ukrainos, o JAV vis labiau baiminasi, kad Rusija įsiverš į savo kaimynę, nepaisydama perspėjimų dėl griežtų sankcijų.

 A. Blinkenas ir S. Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 A. Blinkenas ir S. Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-21 12:53, atnaujinta 2022-01-21 16:05

JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo derybos prasidėjo ant ežero kranto įsikūrusiame prabangiame viešbutyje „President Wilson“ kiek po 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku.

Kaip naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė šaltiniai rusų delegacijoje, numatyta, kad derybos tęsis apie dvi valandas. Po derybų D. Lavrovas ir A. Blinkenas surengs atskiras spaudos konferencijas.

Maskva nesitiki, kad šiose derybose bus pasiekta kažkokių proveržių, tačiau laukia atsakymo dėl saugumo garantijų, sakė S. Lavrovas.

„Per kelionę Europoje pareiškėte, kad nesitikite proveržių šiame susitikime. Mes taip pat nesitikime proveržių šiame susitikime, mes laukiame atsakymų į mūsų pasiūlymus“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras, pradėdamas susitikimą su A. Blinkenu.

S. Lavrovas pabrėžė, kad Maskvos „pasiūlymai konkretūs, ir mes laukiame tokių pat konkrečių atsakymų, atitinkančių įsipareigojimus, prisiimtus aukščiausiu lygiu ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) rėmuose dėl saugumo nedalumo, kad nė viena šalis nestiprintų savo saugumo kitų šalių saugumo sąskaita“.

„Man bus labai įdomu išgirsti, kaip JAV traktuoja šiuos savo įsipareigojimus“, – pridūrė ministras.

„Susiduriame su sudėtingomis problemomis, ir jų sprendimas nebus greitas. Nesitikiu, kad jas išspręsime Ženevoje“, – savo ruožtu kiek anksčiau sakė A. Blinkenas.

„Tačiau mes galime paskatinti abipusį supratimą“, – kalbėjo A. Blinkenas, o jei Rusija deeskaluos padėtį pasienyje, „tai gali atitraukti mus nuo šios krizės ateinančiomis savaitėmis“.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį perspėjo, kad jo kolega rusas Vladimiras Putinas greičiausiai „veršis“ į Ukrainą, ir perspėjo apie „katastrofą Rusijai“, jei tai įvyktų.

JAV ir jų sąjungininkės perspėjo dėl griežtų ekonominių sankcijų invazijos atveju.

Maskva tvirtina invazijos neplanuojanti, bet tuo pačiu metu kaip deeskalavimo sąlygas pateikė virtinę reikalavimų, įskaitant reikalavimą niekada nepriimti Ukrainos į NATO. Tuo metu Vakarai gina NATO „atvirų durų politiką“ potencialių būsimų narių atžvilgiu.

Nuo 2014 metų, kai Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą, Ukraina dviejuose rytiniuose regionuose kovoja su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais. Per konfliktą jau žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.

A. Blinkenas: bet koks Rusijos pajėgų įvedimas į Ukrainą būtų laikomas įsiveržimu

Jungtinės Valstijos bet kokį Rusijos pajėgų įvedimą į Ukrainą laikytų įsiveržimu, nepriklausomai nuo jo masto, ir Vašingtono bei jo sąjungininkų atsakas tokiu atveju būtų galingas, penktadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas po derybų Ženevoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Aiškiai leidome suprasti, kad bet koks Ukrainos sieną kirtusių Rusijos pajėgų kiekis bus laikomas įsiveržimus, ir jis sulauks JAV, mūsų partnerių ir sąjungininkų greito, griežto ir vieningo atsako“, – sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Paprašė atitraukti karius nuo Ukrainos sienos

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį pareiškė paprašęs Rusijos įrodyti savo ketinimus atitraukiant karius, dislokuotus prie Ukrainos sienų.

„Girdėjome Rusijos pareigūnus sakant, kad jie neketina įsiveržti į Ukrainą. Tiesą sakant, ponas Lavrovas man tai šiandien pakartojo“, – po derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Ženevoje sakė A. Blinkenas.

„Jei Rusija nori pradėti įtikinėti pasaulį, kad ji neturi agresyvių ketinimų Ukrainos atžvilgiu, būtų labai geras būdas tai padaryti deeskaluojant ir atitraukiant, t. y. pašalinant tas pajėgas nuo Ukrainos sienos“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.