Talibanas pagrasino nušauti burkų nedėvinčias NVO darbuotojas

Šiaurės vakarinėje Afganistano provincijoje Talibano dorovės policija pagrasino nušauti nevyriausybinių organizacijų darbuotojas, jeigu jos nedėvės burkų – visą kūną dengiančių drabužių, naujienų agentūrai AFP pranešė du pagalbos organizacijos darbuotojai.

Talibano kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibano kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-21 18:23

Afganistaniečių, ypač moterų ir mergaičių, teisės vis labiau ribojamos nuo rugpjūčio mėnesio, kai Talibanas grįžo į valdžią, nuvertęs JAV remiamą vyriausybę.

Moterys išstumiamos iš viešojo gyvenimo, jos negali dirbi valstybės tarnyboje, uždaroma dauguma mergaičių vidurinių mokyklų.

Du nevyriausybinės organizacijos darbuotojai Badgiso provincijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad baimę keliančios Dorovės skatinimo ir amoralumo prevencijos ministerijos vietos padalinys sekmadienį susitiko su pagalbos grupių atstovais.

„Jie mums pasakė..., kad jeigu (mūsų) darbuotojos ateis į darbą be burkos, jie jas nušaus“, – sakė vienas darbuotojų, saugumo sumetimais nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Be to, moteris gali vaikščioti tik lydimos jų globėjų vyrų, pridūrė jis.

Kitas šaltinis nevyriausybinėje organizacijoje patvirtino šią informaciją.

„Jie taip pat sakė, kad eis į kiekvieną biurą be išankstinio įspėjimo ir tikrins, ar laikomasi taisyklių“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Pranešime nevyriausybinėms organizacijoms, su kuriuo susipažino AFP, moterims nurodoma dengti visą kūną, tačiau apie grasinimą nušauti neužsimenama.

Itin konservatyviame Afganistane moterys paprastai dengia savo plaukus kaklaskarėmis, taip pat dažnai, ypač už sostinės Kabulo ribų, dėvimos burkos, kurios buvo privalomos Talibano režimo 1996–2001 metais.

Talibanas, trokštantis tarptautinio pripažinimo, kad karo nualinta šalis galėtų vėl gauti dabar įšaldytą finansavimą, iki šiol susilaikydavo nuo nacionalinio lygio suvaržymų.

Tačiau islamistai paskelbė įvairių potvarkių ir įsakų, pagrįstų islamo teisės ir afganų papročių griežtomis interpretacijomis, atskirose provincijose.

Penktadienį sostinėje Kabule Talibanas surengė demonstraciją, kurioje dalyvavo maždaug 300 žmonių, skandavusių: „Mes norime šariato“.

Minia kaltino į gatves išėjusius moterų teisių aktyvistus, esą jie yra „samdiniai“.

Anksčiau šį mėnesį ant Kabulo kavinių ir parduotuvių sienų pasirodė prisidengti raginantys skelbimai, kuriuose pavaizduota veidą dengianti burka.

Moterims draudžiama filmuotis televizijos dramose, o keliaujant tarp miestų jas turi lydėti globėjai vyrai.

Moterų teisių gynėjai šalyje surengė keletą nedidelių pavienių protestų, nors per pastaruosius 20 metų moterų padėtis šioje patriarchalinėje musulmoniškoje visuomenėje truputį pagerėjo.

Tačiau keletas aktyvisčių sostinėje naujienų agentūrai AFP sakė, kad po virtinės pareigūnų reidų, per kuriuos buvo suimtos trys moterys, jos yra priverstos slapstytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.