Skandalas Lenkijoje: imituojama kova su koronavirusu įsiutino medicinos autoritetus

Tuo metu, kai visas pasaulis stebėjo serbo tenisininko Novako Džokovičiaus teismines peripetijas dėl pandeminio suvaržymo nepaisymų Australijoje, Lenkijoje rimtą vyriausybinę krizę sukėlė Nowak pavardę turinti valdininkė.

Lenkijos medicinos autoritetai pareiškė nematantys prasmės patarinėti vyriausybei, nes jų rekomendacijos nėra įgyvendinamos.<br>ZUMAPress/Scanpix
Lenkijos medicinos autoritetai pareiškė nematantys prasmės patarinėti vyriausybei, nes jų rekomendacijos nėra įgyvendinamos.<br>ZUMAPress/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jan 23, 2022, 6:33 PM

61 metų Barbara Nowak yra Mažosios Lenkijos regiono Švietimo skyriaus vadovė. Ji buvo laikoma rimta pretendente užimti švietimo ministrės ar pavaduotojos pareigas.

Moteris politinę krizę sukėlė per interviu radijuje „Radio ZET“ sukritikavusi Sveikatos apsaugos ministro siūlymą įvesti prievolę skiepytis visiems pedagogams. B.Novak nepatvirtino, jog yra pati vakcinuota ir pareiškė griežtai prieštaraujanti privalomiems skiepams, nes „žmogus privalo turėti pasirinkimo teisę“.

Medikus labiausiai šokiravo B.Nowak žodžiai, kad priverstinių skiepų negali būti, nes skiepai yra „eksperimentas, kurio poveikis nėra aiškus“.

Tai šokiravo kovai su pandemija prie vyriausybės suburtą specialią Medikų tarybą, kuri pareiškė, jog taip kalbanti valdininkė privalo būti atleista. Taryba teigė, kad ji paneigia pasaulio mokslininkų išvadas, didina atsisakančių skiepytis skaičių ir tuo pačiu skatina užsikrėtimus bei mirtis.

Sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis pareiškė, jog asmenys su tokiomis pažiūromis „neturi eiti atsakingų pareigų švietime“ ir pasiūlė atstatydinti B.Nowak. A.Niedzielskis priminė, jog pasiskiepiję nuo COVID-19 žmonės Lenkijos ligoninėse miršta šešiasdešimt kartų rečiau nei nepasiskiepiję.

Griežtai bausmei pritarė ir valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovas spaudai Radoslawas Fogielis, pareiškęs, jog „B.Nowak pasisakymas buvo kvailas ir žalingas“. Tuo metu švietimo ministras Przemyslawas Czarnekas neragino pavaldinės atstatydinti, nors jos pasisakymą pavadino žalingu.

TTP visgi nusprendė neatstatydinti B.Nowak, nes pastaroji atgailavo, pareiškusi jog yra istorikė, o ne gydytoja ir medicinos klausimais neturėjo pasisakinėti. Žurnalo „Newsweek“ teigimu, B.Nowak buvo užsitarnavusi didžiulę TTP pagarbą dėl opozicijos, LGBT bei feminizmo kritikos bei valdančiųjų ir Bažnyčios aukštinimo, todėl buvo nuspręsta jos nebausti.

Tai galutinai supykdė Medikų tarybą ir 13 iš 19 narių padavė atsistatydinimo pareiškimus. Medicinos autoritetai pareiškė nematantys prasmės patarinėti vyriausybei, nes jų rekomendacijos nėra įgyvendinamos.

Lenkijoje, priešingai nei Lietuvoje ir daugelyje kitų ES šalių, nėra įvestas COVID pasas, o parduotuvėse, kavinėse ir viešame transporte daugybė žmonių nedėvi kaukių. Opozicija piktinasi, jog vyriausybės kova su pandemija yra apsimestinė, mat TTP nenori supykdyti savo rinkėjų – provincijos žmonių, kurie labiausiai priešinasi skiepams ir apribojimams.

Bent dviem vakcinos dozėmis Lenkijoje paskiepyti tik 54 proc. asmenų – tai vienas prasčiausių rodiklių ES. Lenkija yra viena pirmaujančių šalių pagal mirusių nuo COVID-19 skaičių.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ tvirtina, jog sveikatos apsaugos ministras A.Niedzielskis grasino atsistatydinti, jei nebus stiprinama kova su pandemija ir darbdaviams nebus leista tikrinti, ar darbuotojai yra pasiskiepiję.

Premjeras ministrui esą pažadėjo didesnę kovą, tačiau tuo pačiu davė slaptą nurodymą siūlyti naujo Svaikatos apsaugos ministerijos vadovo kandidatūras.

„Rzeczpospolita“ teigimu, gelbėdami dešiniesiems nusipelnusią B.Nowak valdantieji supykdė medikus ir patvirtino opozicijos kaltinimus, kad kova su pandemija Lenkijoje yra tik dalinė. Valdantiesiems esą gerokai svarbiau yra nesupykdyti prieš skiepus nusiteikusios rinkėjų dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.