Centrinėje Azijoje milijonai žmonių liko be elektros po didelės tinklų avarijos

Milijonai žmonių antradienį liko be elektros energijos, trijų Centrinės Azijos šalių tinklus ištikus didžiulei avarijai, pranešė regiono pareigūnai.

Milijonai žmonių antradienį liko be elektros energijos, trijų Centrinės Azijos šalių tinklus ištikus didžiulei avarijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Milijonai žmonių antradienį liko be elektros energijos, trijų Centrinės Azijos šalių tinklus ištikus didžiulei avarijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2022, 12:42 PM

Kirgizijos ir Uzbekistano sostinėse bei Kazachstano ekonomikos centre Almatoje apie vidurdienį vietos laiku nutrūko elektros energijos tiekimas. Žiniasklaidos ir valdininkų duomenimis, sutrikimai paveikė ir atokias trijų valstybių provincijas.

Uzbekistano energetikos ministerija platformoje „Telegram“ paskelbė, kad energijos tiekimas nutrūko dėl avarijos Kazachstane.

„Dėl didelės avarijos Kazachstano Respublikos elektros tinkluose nutrūko elektros energijos tiekimas [pietiniuose] miestuose Almatoje, Šymkente, Taraze, Tiurkistane ir gretimuose rajonuose“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Tuo metu Kirgizijos energetikos ministerijos atstovas agentūrai AFP telefonu sakė, kad elektros energijos tiekimas sutriko „dėl avarijos regioniniame energetikos tinkle“.

Pasak kirgizų komunalinių paslaugų įmonių, daug kur šalyje nėra šalto, karšto vandens ir šildymo, o ligoninės prijungiamos prie generatorių.

Pranešama, kad Biškekas liko be šalto vandens, nes siurblinės išsijungė dingus elektrai. Taip pat yra sutrikęs šildymas ir karšto vandens tiekimas iš sostinės termofikacinės elektrinės.

Pasak Kirgizijos sveikatos apsaugos ministerijos, ligoninės prijungtos prie generatorių, o smarkiai paveiktose zonose pradėtos naudoti skysto deguonies atsargos.

Vėliau nacionalinė elektros tinklų bendrovė nurodė, kad didžiausiuose miestuose atnaujintas elektros tiekimas.

„Elektros energijos tiekimas atnaujintas Biškeko, Ošo, Džalalabato, miestuose ir Čiujaus srityje“, – pranešė bendrovės atstovas.

Kriptovaliutos veiksnys

Vidurio Azijos šalių tinklams sunkumų sukėlė vasaros sausra, paveikusi hidroelektrinių pajėgumus Kirgizijoje, taip pat kriptovaliutų gavybos bumas regione, ypač Kazachstane.

Kriptovaliutų gavybos augimas šioje valstybėje iš dalies susijęs su faktišku tokios veiklos draudimu kaimyninėje Kinijoje ir nepastovių kriptovaliutų, tokių kaip bitkoinas, kainų šuoliu praėjusių metų antroje pusėje.

Staigiai išaugusi paklausa ypač paveikė Kazachstano pietinę dalį, dažnai susiduriančią su energijos trūkumu ir priklausančią nuo tiekimo iš daug elektros gaminančių šiaurinių regionų.

Kazachų nacionalinė elektros energijos tiekėja pranešė, kad „dėl reikšmingo nenumatyto disbalanso, susidariusio Centrinės Azijos [Uzbekistano ir Kirgizijos] energetikos sistemoje, buvo padidėjęs srautas perduodant elektrą“ tarp Kazachstano tinklų.

Rusų naujienų agentūros „RIA Novosti“ duomenimis, Almatoje, kurią sutrikimai paveikė tik iš dalies, oro uostas veikia įprastai. Tačiau Taškento oro uoste dėl tinklų avarijos nebuvo leidžiama nutūpti lėktuvams.

Kaip pranešė AFP korespondentas, Taškento metropolitenas – didžiausias regione – taip pat liovėsi veikti, o vanduo iš čiaupų vos teka.

Biškeko oro uostas dirbo sumažintu pajėgumu, informavo vietos interneto portalas 24.kg.

Dauguma Uzbekistano oro uostų laikinai sustabdė savo veiklą.

„Dėl elektros energijos tiekimo sutrikimo Taškente ir kituose Uzbekistano miestuose laikinai sustabdytas oro uostų darbas“, – antradienį patvirtino bendrovė „Uzbekistan Airports“.

Šiuo metu elektra tiekiama tik Navoji oro uoste, kuris ir toliau veikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.