Talibanas skelbia sulaikęs dešimtis afganų, mėginusių „neteisėtai“ išskristi iš šalies

Dešimtims žmonių pirmadienį buvo užkirstas kelias „neteisėtai“ išskristi iš Afganistano, pareiškė Talibano aukšto rango pareigūnas.

Talibanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Talibanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-25 14:40

Anot jo, kelios moterys, kurioms nebuvo leista išvykti, yra sulaikytos, kol jų pasiimti atvyks giminaičiai vyrai.

Pernai rugpjūtį talibams sugrįžus į valdžią ir paskutiniams JAV kariams traukiantis iš Afganistano, dešimtys tūkstančių afganų paliko šalį per chaotišką vakariečių evakuaciją iš Kabulo.

Kai kurios šalys ir tarptautinės nevyriausybinės organizacijos vėliau ėmė rengti nereguliarius užsakomuosius skrydžius afganams išgabenti, tačiau talibų valdžia vis griežčiau stengiasi užkirsti tam kelią.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas pirmadienį vėlai vakare socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad minėta afganų grupė mėgino išskristi iš šiaurinio Mazari Šarifo miesto.

„Buvo sulaikyta 40 asmenų,.. mėginusių lėktuvu išskristi į užsienį“, – nurodė jis.

Pasak Z. Mujahido, dauguma sulaikytųjų vėliau buvo paleisti, tačiau „kelios moterys tebėra sulaikytos, nes jų pasiimti dar neatvyko giminaičiai vyrai“.

Kol kas neaišku, kas organizavo tą skrydį.

Dešimtys tūkstančių afganų vis dar desperatiškai ieško būdų išvykti iš šalies, bijodami Talibano keršto už jų ryšius su užsienio pajėgomis ar ankstesne JAV remta valdžia.

Talibai tvirtina, kad išvykti gali visi, turintys reikalingus dokumentus, įskaitant šalių, į kurias ketinama vykti, vizas. Tačiau gauti dokumentus itin sunku, turint galvoje, kad šalyje dirba vos kelių valstybių ambasados.

Griežtojo kurso islamistų vyriausybė taip pat ragina įgūdžių turinčius afganus likti šalyje ir padėti ją atstatyti.

Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią jau apribojo daugelį laisvių.

Moterys faktiškai išstumtos iš valstybės tarnybos ir jos neleidžiama keliauti ilgesnių atstumų nelydimoms artimo vyriškos lyties giminaičio.

Pastarosiomis savaitėmis moterų teisių aktyvistės surengė virtinę nedidelių pavienių protestų Kabule ir kituose šalies miestuose. Tačiau protestai paprastai išvaikomi jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.