A. Navalno brolis įtrauktas į Rusijos ieškomų asmenų sąrašą

Kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno brolis Olegas Navalnas buvo įtrauktas į Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų sąrašą, rodo ministerijos duomenų bazė.

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 11:52 AM

O. Navalnas ieškomas dėl baudžiamosios bylos, tačiau nenurodoma, dėl kokios.

Kiek anksčiau pranešta, kad Rusijos bausmių vykdymo inspekcija kreipėsi į teismą prašydama atšaukti O. Navalno bausmės atidėjimo laikotarpį vadinamojoje „sanitarinėje byloje“.

Lygtinė vienų metų įkalinimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieniems metams, jam buvo paskirta 2021 metų rugpjūčio 6 dieną byloje dėl sanitarinio ir epidemiologinio režimo pažeidimo per tų pačių metų sausio 23 dienos protestą Maskvoje, kai buvo reiškiamas palaikymas keliomis dienomis anksčiau į Rusiją sugrįžusiam ir iškart sulaikytam A. Navalnui.

Teismo nutarimu, kurį paliko galioti aukštesnės instancijos teismas, O. Navalnas bandomuoju laikotarpiu negali keisti nuolatinės ar laikinos gyvenamosios vietos nepranešęs lygtinai nuteistus asmenis prižiūrinčiai institucijai ir turi reguliariai registruotis.

Teisėsaugos institucijų ir O. Navalno advokatų komentarų dėl jo įtraukimo į ieškomų asmenų sąrašą naujienų agentūra „Interfax“ kol kas neturi.

2021 metų sausio 23-iąją daugelyje šalies miestų, įskaitant Maskvą, vyko protestai prieš A. Navalno areštą jam vos sugrįžus į Rusiją.

Po šių protesto akcijų iškelta virtinė baudžiamųjų bylų, taip pat ir dėl sanitarijos ir epidemiologijos taisyklių pažeidimo, smurto teisėsaugininkų atžvilgiu, chuliganizmo.

Byloje dėl sanitarinio ir epidemiologinio režimo pažeidimo, pramintoje „sanitarine byla“, buvo sulaikyti keli A. Navalno bendražygiai ir O. Navalnas.

A. Navalnas buvo suimtas 2021-ųjų sausio 17 dieną vos parskridęs į Maskvą iš Vokietijos, kur penkis mėnesius gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. 45 metų opozicionierius dėl tos atakos kaltina Kremlių, tačiau rusų valdžia tokius kaltinimus atmeta.

Pernai vasarį A. Navalnas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas. Jis kali kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Spalį Europos Parlamentas skyrė A. Navalnui prestižinę Andrejaus Sacharovo premiją už minties laisvę.

Antradienį Rusija įtraukė šį opozicijos lyderį ir kelis jo bendražygius į „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą, prezidento Vladimiro Putino režimui tęsiant griežtus veiksmus prieš opoziciją.

Per pastaruosius metus Rusijos valdžia ėmėsi beprecedenčių priemonių kitokiai politinei nuomonei nuslopinti. Pernai vasarį pasiuntusi už grotų balsingiausią V. Putino kritiką A. Navalną, ji vėliau uždraudė jo politines organizacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.