Graikija ir Turkija grumiasi su politinėmis pūgos pasekmėmis: „Būta klaidų“

Turkijai ir Graikijai susiduriant su politinėmis gyvenimą paralyžiavusios pūgos pasekmėmis, pagrindinis Turkijos oro uostas trečiadienį palaipsniui atnaujina normalų darbą, o kritikuojamas graikų premjeras paskelbė oficialų atsiprašymą.

Snygis Graikijoje sukėlė chaosą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Snygis Graikijoje sukėlė chaosą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 3:35 PM

Abiejų kaimynių visuomenės piktinasi tuo, kas atrodė kaip pareigūnų bejėgiškumas užklupus vienai didžiausių pastarųjų kelerių metų pūgai.

Stambulo tarptautiniame oro uoste – judriausiame Europoje – įstrigę keleiviai antradienį skandavo „Mums reikia viešbučio“. Pirmadienį uždarius oro uostą buvo paveikti skrydžiai į daugelį pasaulio regionų ir iš jų.

Graikijos vyriausybė trečiadienio rytą sulaukė laikraščių antraščių apie „fiasko“ ir „klaidas, sukėlusias chaosą“ užsnigtose sostinės Atėnų gatvėse.

„Vyriausybė užpustyta“, – rašė graikų kairiosios pakraipos dienraštis „Efsyn“.

Problemos Stambulo oro uoste yra opus politinis klausimas Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, nes šalyje iki 2023 metų vidurio turi įvykti nauji rinkimai.

Švytintį stiklo ir plieno oro uostą – vieną iš didžiulių per du R. T. Erdogano valdymo dešimtmečius pastatytų projektų – prezidentas yra pavadinęs „šalies pasididžiavimu ir pavyzdžiu pasauliui“.

Tačiau R. T. Erdogano oponentai seniai kritikuoja oro uosto vietą netoli Juodosios jūros pakrantės, 35 km nuo miesto centro. Toje atokioje vietoje palyginti dažnai tvyro rūkas, pučia stiprūs vėjai.

Turkijos opoziciniai laikraščiai pažymėjo, kad du svarbūs ministrai, antradienį atskridę iš Ankaros, turėjo pasinaudoti senuoju Ataturko oro uostu.

Antradienį Stambulo oro uostas aptarnavo vos kelis skrydžius. Socialinėje žiniasklaidoje išplatintuose vaizduose matyti daug turkų policininkų, pasirengusių malšinti riaušes po pranešimų apie augantį visuomenės nepasitenkinimą ir protestus.

Trečiadienį oro uostas paskelbė, kad „darbas, kuris buvo laikinai sustabdytas dėl nepalankių oro sąlygų, sugrįžo į normalias vėžes“.

Pranešta, kad trečiadienį planuojamas 681 skrydis.

Opozicijai atstovaujantis Stambulo meras Ekremas Imamoglu, kurį analitikai laiko vienu iš kelių svarbių politikų, norinčių užimti prezidento postą, taip pat atsiprašė dėl sutrikimų „nukentėjusių piliečių“.

Tačiau jis sakė, kad R. T. Erdoganas parinko „rizikingą“ vietą oro uostui.

Trečiadienį Stambule nušvitusi Saulė padeda valyti gatves. Kai kuriose miesto vietose sniego dangos storis siekė 85 centimetrus.

Maisto pristatymo Stambule programėlės, neveikusios dvi dienas, taip pat iš dalies vėl veikia.

„Būta klaidų“

Graikijoje chaosas ir pyktis daugiausiai susiję su žiediniu keliu aplink Atėnus.

Vyriausybė buvo priversta iškviesti kariuomenę, kad ši padėtų išvaduoti tūkstančius sniege įstrigusių vairuotojų.

Daug vairuotojų paliko savo automobilius pusnyse ir namo keliavo pėsti.

Graikijos premjeras Kiriakas Micotakis trečiadienį „asmeniškai ir nuoširdžiai atsiprašė“ dėl sniego įstrigusių žmonių.

Jis pažadėjo, kad pamokos bus išmoktos ir kad įstrigusiems automobilininkams bus išmokėta po 2 tūkst. eurų, o traukinių keleiviams, kurie buvo įkalinti vienoje stotyje į šiaurę nuo Atėnų – po 1 tūkst. eurų.

„Būta klaidų ir jas reikia ištaisyti“, – ministrams sakė K. Micotakis. Jo komentarus transliavo televizija.

„Sniegas gal ir atėjo greičiau, nei prognozavo meteorologai, bet aš to nelaikyčiau pasiteisinimu“, – sakė jis.

Vis dėlto daug svarbių Atėnų gatvių trečiadienį buvo atidarytos tik iš dalies.

Atėnų regiono administracijos darbuotojų profesinė sąjunga nurodė, kad trūksta sunkiosios technikos vairuotojų, galinčių valyti gatves.

„Mūsų darbuotojai žalą vertina [vaikščiodami] pėsti, bet mašinos [elektros kabeliams taisyti] negali privažiuoti“, – sakė valstybinio elektros tiekėjo profesinės sąjungos lyderis Georgė Adamidis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.