S. Lavrovas: Rusija reikalauja ESBO atsakymo dėl saugumo klausimų Europoje

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Ukrainos konflikte paragino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO) atsakyti į Maskvos klausimus dėl saugumo Europoje. Dar penktadienį ESBO bus išsiųstas atitinkamas laiškas, sakė jis interviu radijui. Rusija iš ESBO užsienio reikalų ministrų esą tikisi paaiškinimo dėl „nedalomo“ saugumo Europoje principo.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 2:00 PM

Maskvos požiūriu, šalis, šiuo atveju Ukraina, negali stiprinti savo saugumo kitos šalies, t. y. Rusijos interesų sąskaita. Tuo Rusija, be kita ko, argumentuoja savo pasipriešinimą Ukrainos narystei NATO, nes karinio bloko artėjimas prie jos sienų esą keltų jai grėsmę.

Anot Rusijos, ją su dalimi Ukrainos sieja šimtmečių istorija, todėl Maskva kritikuoja, kad NATO ir JAV paskelbė šalį savo įtakos zona – nepaisydamos Rusijos interesų.

„Jei mūsų mėginimai susitarti dėl abiem pusėms priimtinų saugumo Europoje užtikrinimo principų neduos rezultatų, tai mes reaguodami imsimės priemonių“, – pabrėžė S. Lavrovas.

Rusija perdavė NATO ir JAV reikalavimų katalogą, kur, be kita ko, reikalauja nutraukti Aljanso plėtrą į Rytus. NATO ir JAV tai atmeta. Rusija šiuo metu analizuoja raštiškus Vakarų atsakymus. Pasak S. Lavrovo, dabar bus laukiama atsakymo ir iš ESBO.

Maskva nenori karo, bet neleis, kad jos interesai būtų ignoruojami, pažymėjo S. Lavrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.