Tadžikistanas skelbia, kad per pasienio susirėmimus su Kirgizija žuvo du žmonės

Tadžikistanas penktadienį pranešė, kad du jo piliečiai žuvo ir dar dešimt buvo sužeisti per praėjusios nakties susirėmimus prie ginčijamos sienos su Kirgizija.

Tadžikistanas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Tadžikistanas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-28 09:37

Kirgizija ir Tadžikistanas pranešė, kad anksti penktadienį sutarė dėl paliaubų po pastarojo žmonių gyvybių pareikalavusio smurto protrūkio prie jų ginčijamos sienos.

Ketvirtadienį vakare prasiveržęs smurtas yra kruviniausias incidentas tarp šalių nuo pernai vykusių susirėmimų, pareikalavusių dešimčių gyvybių.

Kirgizijos ir Tadžikistano pasienio bendruomenės dažnai susiremia dėl žemės ir vandens išteklių. Į šiuos konfliktus neretai įsikiša pasieniečiai.

Per naujausią konfliktą „Tadžikistano pusėje buvo sužeisti dešimt žmonių: šeši kariai ir keturi civiliai“, išplatintame pranešime nurodė Tadžikistano nacionalinio saugumo komitetas.

Tadžikų pareigūnai pridūrė, kad taip pat žuvo 1964 metais gimęs greitosios medicinos pagalbos automobilio vairuotojas ir 1986 metais gimęs vyras, „užmuštas į jo kiemą kirgizų karių paleisto minosvaidžio sviedinio“.

Po naktinių susiėmimų Kirgizijos nacionalinio saugumo komitetas penktadienį pranešė pasiekęs susitarimą su Tadžikistanu dėl „visiško ugnies nutraukimo“. Susitarimas buvo pasiektas per pasienyje surengtą provincijų gubernatorių ir pasieniečių atstovų susitikimą.

Kaimynės taip pat sutarė atitraukti pajėgas, koordinuoti patruliavimą pasienyje ir užtikrinti eismo srautą strateginiu keliu, einančiu tarp šalių.

Tadžikistanas, uždara autoritarinė šalis, po kelių valandų patvirtino informaciją apie pasiektą susitarimą.

„Šiuo metu padėtis Tadžikistano ir Kirgizijos pasienyje stabili, pasienio konflikto priežastis ir veiksnius tiria abiejų šalių atitinkamų struktūrų bendra komisija“, – išplatintame pranešime nurodė Tadžikistano nacionalinio saugumo komitetas.

Tadžikų privati naujienų agentūra „Asia Plus“ pranešė, kad per susirėmimus buvo sužeisti 17 tadžikų.

Kirgizijos sveikatos apsaugos ministerija penktadienį informavo, kad mažiausiai 11 šalies piliečių gydomi dėl vidutinio sunkumo sužeidimų.

Beveik 1,5 tūkst. Kirgizijos piliečių buvo evakuoti iš kaimų, esančių netoli konflikto vietos, kur ribojasi Sugdo vilajetas ir Kirgizijos pietvakarinė Batkeno sritis, nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Pernai per beprecedenčius susirėmimus tarp Kirgizijos ir Tadžikistano kariuomenių, pakursčiusius nuogąstavimus dėl didesnio masto konflikto, žuvo per pusšimtį žmonių.

Beveik pusė 970 km ilgio sienos tarp Kirgizijos ir Tadžikistano yra ginčijama. Sienos nustatymo procesas pastaraisiais metais faktiškai nejudėjo pirmyn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.