Žiniasklaida: Kinija gali pirmoji pasiekti jūroje sudužusį JAV naikintuvą F-35

Pekinas gali pirmasis pasiekti Pietų Kinijos jūroje neseniai sudužusį JAV naikintuvą F-35, kuriame yra įslaptintų technologijų ir kuris gali būti itin vertingas kinų kariuomenei, penktadienį pranešė britų leidinys „The Guardian“.

Žiniasklaida: Kinija gali pirmoji pasiekti jūroje sudužusį JAV naikintuvą F-35.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Žiniasklaida: Kinija gali pirmoji pasiekti jūroje sudužusį JAV naikintuvą F-35.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 3:01 PM

„Pasak jūrų ekspertų, JAV gelbėjimo laivui gali prireikti daugiau nei 10 dienų, kad pasiektų sudužimo vietą, todėl kinų povandeniniai laivai gali rasti ją pirmieji“, – nurodė laikraštis.

Šis orlaivis sudužo pirmadienį nusileisdamas ant amerikiečių lėktuvnešio „Carl Vinson“ denio. Buvo sužeisti šeši jūrininkai ir katalputuotis spėjęs pilotas, o F-35 nukrito į vandenį.

„Žinome F-35 vertę visomis žodžio „vertė“ prasmėmis. Kol kas tebemėginame pakelti lėktuvą. Darysime tai didžiausią dėmesį skirdami saugumui, bet, be abejo, atsižvelgsime ir į savo nacionalinius interesus“, – Pentagono atstovą Johną Kirby citavo „The Guardian“.

Pekinas savo ruožtu pareiškė, kad F-35 jo nedomina.

„Mūsų nedomina jų [JAV] orlaiviai. Raginame šią šalį ne mankštinti savo raumenis regione, o prisidėti prie taikos ir stabilumo regione“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

Anot jo, tai jau ne pirmas kartas, kai dėl Vašingtono veiksmų Pietų Kinijos jūroje įvyksta incidentų.

„The Guardian“ žiniomis, kalbama jau apie trečią F-35 kritimo į vandenį atvejį. Pirmasis toks incidentas įvyko 2019-ųjų balandį, kai Ramiajame vandenyje sudužo japonų F-35A. Vėliau, praėjusių metų lapkritį, Viduržemio jūroje nukrito britų F-35B.

„The Guardian“ taip pat priminė apie 2001 metų incidentą, kai JAV žvalgybinis lėktuvas EP-3 susidūrė su kinų naikintuvu. Naikintuvo pilotas žuvo, o smarkiai apgadintas EP-3, turėjęs vertingos įrangos ir žvalgybinės informacijos, nusileido Kinijos Hainano saloje.

Kinų pareigūnai apklausė 24 įgulos narius ir po 10 dienų juos paleido, o EP-3 kelis mėnesius tyrinėjo. Paskui išardytas orlaivis buvo grąžintas JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.