„Brexit“ sutrikdyta Šiaurės Airija mini Kruvinojo sekmadienio metines

Šiaurės Airijos mieste Londonderyje sekmadienį minima viena tamsiausių dienų šiuolaikinėje Didžiosios Britanijos istorijoje – lygiai prieš 50 metų britų desantininkai nušovė 13 beginklių žmonių, dalyvavusių eitynėse už pilietines teises.

Šiaurės Airijos mieste Londonderyje minimos Kruvinojo sekmadienio metinės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiaurės Airijos mieste Londonderyje minimos Kruvinojo sekmadienio metinės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2022, 6:36 PM

50-osios Kruvinojo sekmadienio metinės minimos tokiu metu, kai trapią taiką Šiaurės Airijoje destabilizuoja „Brexit“, o aukų šeimos nebeturi daug vilčių, kad civilius šaudę kareiviai kada nors stos prieš teismą.

1972 metų sausio 30 dieną Londonderyje, kurį airių nacionalistų šalininkai vadina Deriu, Britų parašiutininkų pulkas paleido daugiau kaip 100 šūvių į demonstrantus.

Charlie Nashas matė, kaip nuo britų karių kulkų žuvo jo 19-etis pusbrolis Williamas Nashas.

„Manėme, kad gali kilti riaušės, bet nesitikėjome nieko, nieko panašaus į tai, kas įvyko. Iš pradžių manėme, kad tai guminės kulkos, – naujienų agentūrai AFP pasakojo dabar 73-ejų vyras. – Bet tada pamatėme, kad Hugh Gilmouras guli negyvas. Negalėjome to suprasti. Visi bėgo“.

H. Gilmouras yra vienas iš tą dieną žuvusių šešių septyniolikmečių.

„Svarbu, kad likęs pasaulis pamatytų, ką jie mums tą dieną padarė. Bet ar kada nors sulauksime teisingumo? Niekada, tik ne iš Boriso Johnsono“, – pridūrė jis.

Amnestija?

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas B. Johnsonas šią savaitę pavadino Kruvinąjį sekmadienį „tragiška mūsų istorijos diena“.

Tačiau jo vyriausybė siekia priimti teisės aktus, pasak kritikų, prilygstančius amnestijai už visus nužudymus, įvykdytus per tris dešimtmečius trukusius neramumus Šiaurės Airijoje.

Kruvinąjį sekmadienį desantininkams atidengus ugnį siaurose gatvėse ir atvirose dykvietėse, žuvo trylika demonstrantų. Kai kurie iš jų buvo nušauti į nugarą, gulintys ant žemės arba mojantys baltomis nosinėmis.

Prie įvažiavimo į miesto Bogsaido rajoną, kur daugiausia gyvena katalikai, stovi siena, ant kurios didelėmis raidėmis užrašyta: „Jūs įvažiuojate į Laisvąjį Derį“.

Šį savaitgalį ant sienos atsirado užrašas: „Britų teisingumo nėra“.

Keli šimtai žmonių, tarp jų – aukų artimieji, sekmadienį prieš pamaldas atkartojo lemtingąją 1972-ųjų eiseną. Dalyviai ėjo tylėdami, o slogią nuotaiką dar labiau sustiprino pilkas švininis dangus.

Prie liūdnos eisenos prisijungė vaikai su baltomis rožėmis ir aukų portretais.

„Šaudymas nepateisinamas“

Pirminėje vyriausybės ataskaitoje desantininkai ir valdžios institucijos buvo iš esmės išteisinti, o vėlesnio 12 metų trukusio tyrimo metu buvo nustatyta, kad aukos buvo neginkluotos ir nekėlė jokios grėsmės, o kareiviams tiesiogiai vadovavęs karininkas nevykdė įsakymų.

5 000 puslapių apimties ataskaita buvo paskelbta 2010 metais.

„Tyrimo metu priėjome prie išvados, kad šaudymas buvo nepagrįstas ir nepateisinamas“, – šeštadienį BBC radijui sakė tyrimui vadovavęs buvęs teisėjas ir Jungtinės Karalystės Lordų Rūmų narys Markas Saville'as.

„Ir aš tikrai suprantu, jog žmonės jaučia, kad tokiomis aplinkybėmis teisingumas dar turi būti įvykdytas“, – sakė jis ir pridūrė, kad baudžiamais persekiojimas turėjo būti pradėtas „labai seniai“, nes į civilius šaudę kareiviai dabar yra senyvo amžiaus.

Kaip ir dabar, Londonderis tuomet buvo daugiausia katalikiškas miestas, tačiau būstų, darbo vietų ir švietimo politika buvo palankesnė probritiškų protestantų mažumai.

Dėl tokios nelygybės tvyrojusi įtampa lėmė, kad šis miestas tapo Šiaurės Airijos „Neramumų“ (The Troubles), prasidėjusių XX amžiaus septintojo dešimtmečio pabaigoje ir pasibaigusių 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimu, lopšiu.

Trapi taika

Jungtinės Karalystės išstojimas iš Europos Sąjungos sutrikdė po 1998-ųjų nusistovėjusią trapią taiką.

Protestantų junionistai siekia, kad B. Johnsono vyriausybė atsisakytų prekybą po „Brexit“ reglamentuojančio protokolo Šiaurės Airijai, pagal kurį provincija traktuojama kitaip nei Anglija, Škotija ir Velsas.

Vyriausybė, kurios derybos su ES šiuo klausimu gerokai užsitęsė, palankiai vertina jų reikalavimus.

Artėjant gegužę vyksiantiems regioniniams rinkimams, kai kurie nacionalistai tikisi, kad „Brexit“ padės pasiekti tai, ko Airijos respublikonų armijai (IRA) taip ir nepavyko padaryti – suvienyti Airiją, praėjus šimtmečiui po to, kai Jungtinė Karalystė salos šiaurėje sukūrė protestantišką provinciją.

Protestantų griežtosios linijos šalininkai Kruvinojo sekmadienio metinių proga taip pat priminė savo poziciją – artėjant metinių minėjimui nacionalistų pasipiktinimui viename iš junionistų rajonų Londonderyje suplevėsavo parašiutininkų pulko vėliavos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.