Izraelio prezidentas pirmą kartą lankosi Jungtiniuose Arabų Emyratuose

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas sekmadienį atvyko į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) – tai dar vienas iš pirmųjų aukšto lygio diplomatinių vizitų, surengtų šalims normalizavus tarpusavio santykius.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas ir Abu Dabio sosto įpėdinis šeichas Mohammedas bin Zayedu al Nahyanu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas ir Abu Dabio sosto įpėdinis šeichas Mohammedas bin Zayedu al Nahyanu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2022, 2:58 PM

I. Herzogas, kurį vizito metu lydi pirmoji ponia, planuoja susitikti su Abu Dabio sosto įpėdiniu šeichu Mohammedu bin Zayedu al Nahyanu ir JAE užsienio reikalų ministru šeichu Abdullah bin Zayedu al Nahyanu, pranešė Izraelio prezidentūra.

„Dabar su žmona Michal skrendame istorinio vizito į Jungtinius Arabų Emyratus, visų pirma simbolizuojančio taikos tarp tautų pažadą“, – prieš išskrisdamas į Abu Dabį tviteryje parašė prezidentas.

Pasak prezidentūros, I. Herzogas taip pat susitiks su JAE ministru pirmininku ir Dubajaus valdytoju šeichu Mohammedu bin Rashidu al Maktoumu ir Dubajuje aplankys parodą „Expo 2020“.

Vizitas surengtas praėjus maždaug metams ir keturiems mėnesiams po to, kai JAE tapo trečiąja arabų šalimi, užmezgusia diplomatinius ryšius su Izraeliu. Pirmieji tai padarė Egiptas ir Jordanija.

JAE ambasadorius Izraelyje Mohamedas al Khaja šeštadienį tviteryje parašė, kad vizitas buvo anksčiau planuotas sausio 9 dieną, bet „buvo atidėtas dėl COVID-19 sąlygų“.

„Laukiame šio istorinio vizito, kuris sustiprins dvišalius santykius, nes siekiame artimiausiu metu pasirašyti svarbius dvišalius ekonominius ir prekybos susitarimus“, – pridūrė jis.

Izraelis ir JAE užmezgė oficialius diplomatinius santykius pagal JAV inicijuotus ir palestiniečius papiktinusius „Abraomo susitarimus“.

Izraelio premjeras Naftali Bennettas praėjusį mėnesį tapo pirmuoju žydų valstybės lyderiu, apsilankiusiu JAE. Jo kelionės metu didelis dėmesys buvo skirtas tarptautinėms deryboms dėl Irano branduolinės programos – svarbiausio Izraelio saugumo prioriteto.

I. Herzogas, kurio pareigos yra daugiausia reprezentacinės, yra pirmasis Izraelio valstybės vadovas, surengęs oficialų vizitą į JAE.

Abraomo susitarimai buvo pasiekti buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo kadencijos metu, o dabartinio prezidento Joe Bideno administracija juos patvirtino.

Pagal šiuos susitarimus Bahreinas ir Marokas taip pat normalizavo santykius su Izraeliu. Sudanas sutiko tai padaryti, tačiau augant nestabilumui Chartume oficialūs diplomatiniai santykiai užmegzti nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.