Afrikos Sąjunga dėl perversmo sustabdė Burkina Faso narystę

Afrikos Sąjunga pirmadienį pranešė, kad sustabdė Burkina Faso narystę, reaguodama į sausio 24 dieną šalyje įvykdytą perversmą, per kurį buvo nušalintas prezidentas Rochas Marcas Christianas Kabore.

Perversmo šalininkai Burkina Fase.<br>AP/Scanpix nuotr.
Perversmo šalininkai Burkina Fase.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 12:43 PM, atnaujinta Jan 31, 2022, 1:22 PM

Bloko 15 narių Taikos ir saugumo taryba tviteryje paskelbė balsavimu nusprendusi „sustabdyti Burkina Faso dalyvavimą visoje AS veikloje, kol šalyje bus faktiškai atkurta konstitucinė tvarka“.

Afrikos Sąjungos Komisijos pirmininkas Moussa Faki Mahamatas pasmerkė perversmą dar pučo dieną ir kol dar nebuvo aišku, kas perėmė valdžią.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) penktadienį sustabdė Burkina Faso narystę ir kitą dieną nusiuntė į tą šalį delegaciją, turinčią susitikti su valdančiąja chunta.

Šis perversmas yra naujausias neramumų protrūkis Burkina Fase – išėjimo į jūrą neturinčioje valstybėje, pasižyminčioje nestabilumu nuo 1960 metų, kai ji atgavo nepriklausomybę nuo Prancūzijos.

Per džihadistų sukilimą, išplitusį iš Malio, Burkina Fase nuo 2015 metų žuvo jau daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, o dar 1,5 mln. buvo priversti palikti savo namus.

Malyje ir Gvinėjoje, taip pat priklausančiuose Vakarų Afrikos regionui, per pastaruosius pusantrų metų irgi buvo įvykdyti perversmai, paskatinę AS sustabdyti jų narystę. Narystė yra įšaldyta ir Sudanui, kur pučas buvo surengtas spalį.

Pasak diplomatų, virtinė perversmų turėtų būti svarbiu diskusijų klausimu per ateinantį savaitgalį Adis Abeboje vyksiantį Afrikos Sąjungos viršūnių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.