J. Bideno susitikime su Kataro emyru – klausimas dėl galimo dujų tiekimo Europai

JAV prezidentas Joe Bidenas, pirmadienį Baltuosiuose rūmuose susitikdamas su Kataro emyru, bandys užtikrinti energijos išteklių atsargas Europos sąjungininkams, baiminantis, kad Rusija gali sumažinti eksportą dėl krizės šalia Ukrainos.

Šeichas Tamimas bin Hamadas al Thanis ir Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šeichas Tamimas bin Hamadas al Thanis ir Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 4:26 PM

Šeichas Tamimas bin Hamadas al Thanis bus pirmasis Persijos įlankos valstybės vadovas, apsilankęs pas J. Bideną po to, kai šis kiek daugiau nei prieš metus tapo prezidentu, o derybos Ovaliajame kabinete sutvirtins mažos šalies, kaip svarbios tarptautinės veikėjos, statusą.

Be to, šeichas susitiks su gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu, valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, Kongreso nariais ir kitais pareigūnais, pranešė Baltieji rūmai.

Skubiausias darbotvarkės klausimas – JAV ir ES pastangos užtikrinti, kad Europos šalys, jau nukentėjusios nuo sparčiai augančių energijos kainų, galėtų atlaikyti Rusijos eksporto sutrikimus, jei Maskva nuspręstų nutraukti tiekimą.

Vakarų sostinės grasina beprecedentėmis ekonominėmis sankcijomis, jei Rusija puls Ukrainą, kurios pasienyje dislokavo daugiau nei 100 tūkst. karių.

Tačiau baiminamasi, kad naftos ir dujų gavybos milžinė gali imtis atsakomųjų veiksmų prieš ES, kuri 40 proc. savo gamtinių dujų importuoja iš Rusijos.

Paskelbdama apie vizitą spaudos sekretorė Jen Psaki informavo, kad emyras ir J. Bidenas aptars „pasaulio energijos tiekimo stabilumą“.

Kataras kartu su JAV ir Australija yra vienas didžiausių suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksportuotojų pasaulyje, o Vašingtone ir Europoje tikimasi, kad Doha galėtų savo eksportą, skirtą Azijos rinkoms, laikinai nukreipti kitur.

Tačiau Kataras turi labai mažai papildomų SGD pajėgumų, be to, yra apribojimų, kiek tiekimo pagal esamas sutartis galima nukreipti kitur.

Prieš pat vizitą vienas aukšto rango JAV pareigūnas, lyg ir pasistengė sumenkinti lūkesčius dėl to, ko galima būtų tikėtis iš Kataro energetikos pertvarkos metu, sakydamas tik, kad „mes konsultuojamės su visais pagrindiniais dujų tiekėjais visame pasaulyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.