Kanada perkėlė Ukrainoje dislokuotus savo karius, atšaukia nebūtinus diplomatus

Kanada sekmadienį perkėlė Ukrainoje esančius savo karinius dalinius labiau į vakarus ir paskelbė laikinai atšaukianti iš ambasados Kijeve visus nebūtinus darbuotojus, motyvuodama Rusijos tebekeliama grėsme pasienyje.

Rusijos ir Ukrainos konfliktas pastaruoju metu vis labiau kaista<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Ukrainos konfliktas pastaruoju metu vis labiau kaista<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 9:42 AM

„Toliau imsimės visų atsargumo priemonių, kad užtikrintume mūsų Kanados ginkluotųjų pajėgų saugumą“, – kalbėjo kanadiečių gynybos ministrė Anita Anand Kijeve.

Pasak jos, kanadiečių pajėgos perkeltos „į vakarus nuo Dniepro upės“, tekančios per Ukrainos centrinę dalį.

A. Anand į Ukrainą atvyko anksčiau sekmadienį susitikti su Kanados karinės operacijos UNIFIER vadovais. Ši Kanados ginkluotųjų pajėgų mokymų ir paramos Ukrainos kariuomenei misija pradėta 2015 metais.

„Mūsų turimi žvalgybos duomenys atitinka informaciją, kurią turi mūsų NATO sąjungininkės, ir iš esmės patvirtina žinomą dalyką, kad Rusija vykdo agresiją Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje“, – sakė ministrė.

Rusija prie sienos su Ukraina sutelkė daugiau 100 tūkst. karių, taip pat daug tankų, kitų kovos mašinų, artilerijos ir raketų sistemų. Tai pakurstė tarptautinį susirūpinimą, jog Maskva planuoja įsiveržti į provakarietišką kaimyninę šalį.

A. Anand įspėjo Maskvą, kad jos lauks „griežtos sankcijos ir pasekmės“, jei nesiims veiksmų deeskaluoti karinę įtampą.

Šiuo metu Ukrainoje yra 900 Kanados ginkluotųjų pajėgų narių, padedančių NATO misijai „sausumoje, ore ir jūroje“, sakė ministrė.

Otava sekmadienį taip pat paskelbė, jog atšaukia visus nebūtinus diplomatus iš savo ambasados Kijeve. Praėjusią savaitę palikti Ukrainą buvo nurodyta ambasados diplomatų šeimoms.

Vyriausybė išplatintame pranešime nurodė, kad sustiprins ambasados komandą „pareigūnais, turinčiais patirties tokiose srityse, kaip saugumo sektoriaus reformos, konfliktų valdymas, demokratinė pertvarka, konsulinės paslaugos ir diplomatija“.

Nors ambasada Kijeve liks atidaryta, Kanados vyriausybė rekomenduoja piliečiams nevykti į Ukrainą dėl „Rusijos tebekeliamos grėsmės ir pajėgų sutelkimo“ šalyje ir aplink ją.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė sekmadienį įspėjo Rusiją apie naujas ir „niokojančias“ ekonomines sankcijas, Vašingtonui ir jo NATO sąjungininkėms intensyviai ieškant būdų užkirsti kelią invazijai į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.