„Amnesty International“ prisidėjo prie teisių grupių, smerkiančių Izraelio „apartheidą“

„Amnesty International“ antradienį pavadino Izraelį „apartheido“ valstybe, besielgiančia su palestiniečiais kaip su „žemesne rasine grupe“, ir su šiuo vertinimu, kurį žydų valstybė kategoriškai atmeta, prisidėjo prie kitų tokią poziciją užėmusių teisių gynimo grupių.

„Amnesty International“.<br>123rf.com nuotr.
„Amnesty International“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 3:19 PM

„Izraelio žiauri segregacijos, nuosavybės teisių atėmimo ir pašalinimo politika visose jo kontroliuojamose teritorijose aiškiai prilygsta apartheidui“, – sakė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard.

„Ar palestiniečiai gyventų Gazos [Ruože], Rytų Jeruzalėje, likusioje Vakarų Kranto dalyje ar pačiame Izraelyje, su jais elgiamasi kaip su žemesne rasine grupe, iš jų sistemingai atimamos teisės“, – sakė ji.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas griežtai atmetė šiuos pareiškimus, pavadino juos „neturinčiais jokio ryšio su tikrove“ ir apkaltino „Amnesty International“ „cituojant teroristinių organizacijų skleidžiamą melą“.

Prieš metus Izraelyje įsikūrusi teisių gynimo grupė „B'Tselem“ sulaukė kritikos pareiškusi, kad Izraelio politika siekiama įtvirtinti „žydų viršenybę nuo Jordano upės iki Viduržemio jūros“ ir kad ši politika atitinka „apartheido“ apibrėžimą.

Niujorke įsikūrusi „Human Rights Watch“ (HRW) pernai balandį tapo pirmąja didele tarptautine žmogaus teisių organizacija, viešai pareiškusia šį prieštaringai vertinamą kaltinimą.

Londone įsikūrusios „Amnesty International“ ataskaitoje teigiama, kad Izraelis apartheidą vykdo ir okupuotose palestiniečių teritorijose bei savo teritorijoje, kur piliečiai arabai sudaro per 20 proc. gyventojų.

„Amnesty International“ pabrėžė, kad nelygina Izraelio elgesio palestiniečių atžvilgiu su sąlygomis apartheido laikų Pietų Afrikoje, bet sakė, kad Izraelio elgesys bei politika atitinka apartheido nusikaltimo kriterijus pagal tarptautinę teisę.

Izraelio Užsienio reikalų ministerija paragino „Amnesty International“ „atšaukti“ savo ataskaitą.

„Amnesty“ kažkada buvo... visų mūsų gerbiama organizacija, – sakė Y. Lapidas. – Šiandien yra priešingai.“

„Atvira tikrinimui“

„Izraelis nėra tobulas, bet jis yra demokratija, įsipareigojusi tarptautinei teisei ir atvira tikrinimui“, – sakė Y. Lapidas.

Jis taip pat pareiškė, kad „Amnesty International“ turi antisemitinę darbotvarkę.

„Man labai nepatinka vartoti argumentą, kad jei Izraelis nebūtų žydų valstybė, niekas [organizacijoje] „Amnesty“ nedrįstų reikšti nuomonės prieš jį, bet šiuo atveju kitos galimybės nėra“, – sakė jis.

Pasaulio žydų kongreso prezidentas Ronaldas Lauderis sakė, kad „Amnesty International“ ataskaitoje „absoliučiai niekaip nepasiūlomas konstruktyvus kelias į priekį“ ir „nėra realaus suinteresuotumo propaguoti palestiniečių žmogaus teises“.

„Ji, kaip ir ankstesnės panašios ataskaitos su išankstiniu nusistatymu, prisidengdama politiniu korektiškumu tik pakurstys antisemitų ugnį“, – sakė jis.

A. Callamard atrėmė, kad „Izraelio valstybės praktikos kritika absoliučiai nėra antisemitizmo forma“.

„Amnesty International“ labai griežtai nepritaria antisemitizmui, bet kokiai rasizmo formai“, – sakė ji.

Antradienį A. Callamard taip pat atmetė kaltinimus, kad „Amnesty International“ „išskiria“ Izraelį, ir atkreipė dėmesį į organizacijos darbą dėl Izraelio nesutaikomo priešininko Irano, dėl Kinijos ir kitų valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.