Bangladešo prokurorai atnaujina bylos, susijusios su „Rana Plaza“ griūtimi, nagrinėjimą

Bangladešas po penkerių metų atnaujina bylą dėl nužudymo, iškeltą, kai sugriuvus tekstilės gamyklos pastatui žuvo daugiau nei 1 tūkst. žmonių, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė prokurorai.

 Sugriuvęs pastatas.<br> Reauters/Scanpix nuotr.
 Sugriuvęs pastatas.<br> Reauters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 11:31 PM

Daugiau nei 1 130 darbuotojų žuvo 2013 metais, sostinėje Dakoje sugriuvus devynių aukštų tekstilės gamyklai.

„Rana Plaza“ vadinto pastato, kur buvo gaminami drabužiai žymiems greitosios mados prekių ženklams, tokiems kaip „Primark“ ir „Benetton“, griuvimas atkreipė dėmesį į nesaugias sąlygas pelningoje šalies drabužių pramonėje ir sukėlė masinius protestus, reikalaujančius pasaulinių mažmenininkų imtis veiksmų.

2016 metais teismas apkaltino 41 asmenį nužudymu už tai, kad jie nesilaikė pastatų statybos ir eksploatavimo standartų ir vertė darbuotojus dirbti, nepaisant dieną prieš nelaimę komplekse atsiradusių įtrūkimų.

Visgi byla buvo sustabdyta daugiau nei penkeriems metams, o keli kaltinamieji bandė pasiekti, kad kaltinimai jiems būtų panaikinti, tuo tarpu šalies Aukščiausiasis teismas sustabdė kaltinimus dviem vietos pareigūnams, kaltinamiems leidus naudoti nepatikimą pastatą.

Pirmadienį teisėjas nurodė atnaujinti bylos nagrinėjimą 36 pirminių kaltinamųjų atžvilgiu, iš kurių trys per šį laiką mirė, o prokuratūros prašymas atnaujinti du sustabdytus kaltinimus bus svarstomas atskirai.

„Norime kuo greičiau užbaigti bylos nagrinėjimą. Jau per daug laiko sugaišta“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausiasis prokuroras Sheikhas Hemayetas Hossainas.

„Pastatui nebuvo parengtas joks (statybos) projektas. Įjungus stakles, jis drebėdavo. O pastato savininkas Sohelis Rana griūties dieną pasitelkė pasamdytus asmenis, kad priverstų darbuotojus eiti į darbą“, – pareiškė prokuroras.

Pasak S. H. Hossaino, visi kaltinamieji, išskyrus S. Raną, buvo paleisti už užstatą.

S. Ranos tėvas, kuris buvo komplekso bendrasavininkis, yra tarp kaltinamųjų, kurie mirė iki teismo, pranešė kitas prokuroras Shamsuras Rahmanas.

„Žinoma, mes trokštame teisingumo,“ – pridūrė jis.

Bangladešo ekonomika pastaraisiais metais smarkiai išaugo, daugiausia skatinama drabužių prekybos, kurios apyvarta siekė 35 mlrd. JAV dolerių ir kuriai teko daugiau nei 80 proc. šalies eksporto.

Tekstilės pramonė savo dydžiu nusileidžia tik Kinijai, tačiau gaisrai ir gamyklų griūtys yra dažni dėl statybos taisyklių nepaisymo ir netinkamai laikomų lakiųjų cheminių medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.