JT, teisių aktyvistai kaltina Talibaną dėl žurnalistų dingimo

Talibanas sulaikė du afganų žurnalistus, dirbančius vietos televizijos naujienų kanale, antradienį pareiškė Jungtinės Tautos ir žmogaus teisių gynimo grupės.

Talibano kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibano kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 3:22 PM

Apie tai paskelbta praėjus kelioms savaitėms po to, kai dingo dvi aktyvistės, dalyvavusios demonstracijoje už moterų teises.

Rugpjūtį į valdžią sugrįžę griežtojo kurso islamistai ėmėsi represijų prieš kitaminčius. Režimo kritikai yra sulaikomi, o protestai išvaikomi jėga.

Keli afganų žurnalistai buvo sumušti, kai nušvietinėjo valdžios nesankcionuotas protesto akcijas.

Afganistano žiniasklaidos asociacija, nauja žurnalistų teisių gynimo grupė, pranešė, kad televizijos „Ariana TV“ žurnalistai Warisas Hasratas ir Aslamas Hijabas pirmadienį buvo sulaikyti Talibano ir „išvežti į nežinomą vietą“.

Neminėdamas Talibano, televizijos „Ariana“ atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad kaukėti vyrai sulaikė žurnalistus priešais kanalo būstinę, kai jie ėjo pietauti.

Tačiau jis pridūrė, jog Talibano pareigūnai „patikino mus, kad bus atliktas nuodugnus tyrimas“.

Jungtinių Tautų pagalbos misija Afganistane (UNAMA) taip pat išreiškė susirūpinimą dėl žurnalistų dingimo.

„JT ragina Talibaną viešai paskelbti, kodėl buvo sulaikyti šie naujienų kanalo „Ariana“ žurnalistai ir gerbti afganų teises“, – nurodė UNAMA socialiniame tinkle „Twitter“.

Tuo metu tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ per „Twitter“ pareikalavo, kad Talibanas „besąlygiškai ir nedelsiant“ paleistų žurnalistus.

Talibano atstovas spaudai AFP sakė neturintis informacijos apie dingusius reporterius.

Dingusios moterys

Prieš dvi savaites dingo dvi moterys, dalyvavusios Kabule vykusioje demonstracijoje už moterų teises.

Antradienį JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet išsakė susirūpinimą dėl šių moterų ir taip pat dingusių keturių jų artimųjų.

Talibanas tvirtina nežinantis, kur yra šios moterys, ir sako atliekantis tyrimą.

JT nurodė, kad yra sunerimusios dėl pilietinės visuomenės aktyvistų, žurnalistų, taip pat buvusios vyriausybės ir saugumo pajėgų narių savavališkų sulaikymų, kankinimo ir netinkamo elgesio su jais.

Šią savaitę paskelbtoje JT ataskaitoje rašoma, kad p sugrįžimo į valdžią Talibanas ir jo sąjungininkai galimai nužudė daugiau kaip 100 buvusių Afganistano vyriausybės ir saugumo pajėgų narių bei žmonių, bendradarbiavusių su tarptautinėmis pajėgomis.

Talibano pareigūnai tokius kaltinimus atmetė.

Praėjusį mėnesį Talibanas sulaikė žinomą universiteto dėstytoją ir režimo kritiką Faizullah Jalalą, tačiau jau kitą dieną jį paleido, kilus triukšmui šalies ir užsienio žiniasklaidoje.

Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią jau apribojo daugelį laisvių, ypač moterų.

Vakarų šalys tvirtina, kad Talibanas turi gerbti moterų teises, kad būtų atblokuotos užsienyje įšaldytos šalies lėšos ir tarptautinė pagalba.

Dešimtmečius trukusio karo nualintas Afganistanas išgyvena humanitarinę katastrofą, kuri dar labiau komplikavosi Talibanui rugpjūtį užgrobus valdžią ir Vakarų valstybėms įšaldžius tarptautinę pagalbą bei šalies turtą užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.