Metai po perversmo Mianmare: naujos sankcijos, nauji kaltinimai

Mianmaro chunta antradienį paminėjo pirmąsias atėjimo į valdžią metines, Vakarams paskelbus jos pareigūnams naujų sankcijų ir demonstrantams žadant tęsti mitingus prieš kariuomenę ir jos vykdomas kruvinas represijas.

Aung San Suu Kyi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Aung San Suu Kyi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 11:44 AM

Karinis perversmas, užbaigęs dešimtmetį trukusį demokratijos eksperimentą šioje Pietryčių Azijos valstybėje, išprovokavo didžiulio masto protestus ir kruviną susidorojimą su kitaminčiais, per kuriuos žuvo daugiau kaip 1 500 civilių gyventojų, rodo vienos vietos stebėjimo grupės duomenys.

Chuntai sunkiai sekasi nuslopinti perversmo išprovokuotus neramumus. Šalyje kasdien vyksta susirėmimai ir didžiulės jos teritorijos išlieka nekontroliuojamos chuntos.

Antradienį publikuotuose komentaruose chuntos lyderis Minas Aungas Hlaingas pakartojo kariškių poziciją, esą jie buvo priversti perimti valdžią po masiško sukčiavimo per 2020 metų rinkimus, kuriuose Aung San Suu Kyi Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) nugalėjo kariuomenės remiamą partiją. Nepriklausomi stebėtojai sakė, jog tie rinkimai didžia dalimi buvo laisvi ir sąžiningi.

Chunta iki 2023 metų rugpjūčio surengs „laisvus ir sąžiningus“ rinkimus, jei šalyje bus atkurtas stabilumas, sakė Minas Aungas Hlaingas valstybiniam laikraščiui „Global New Light of Myanmar“.

Mianmaro komercinės sostinės Jangono gatvėse antradienio rytą virė gyvenimas, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas. Gyventojai tvarkė reikalus ir susitikinėjo su draugais prieš „tylų streiką“, kuris turėjo prasidėti apie 10 val. vietos laiku.

Per panašų streiką pernai gruodį visoje šalyje ištuštėjo miestų ir gyvenviečių gatvės.

Antradienį ryte vietos žiniasklaidos reportažuose buvo matyti maždaug tuzinas jaunų protestuotojų, susirinkusių į žaibišką sambūrį Jangone. Jie išskleidė prodemokratinį plakatą ir paleido signalinę raketą.

Prieš pirmąsias perversmo metines chunta pagrasino perimti įmones, kurios antradienį nedirbs, ir įspėjo, kad triukšmingi protestai ar prieš kariuomenę nukreiptos „propagandos“ platinimas gali užtraukti kaltinimus dėl tėvynės išdavimo ar kovos su terorizmu įstatymų pažeidimo.

Sankcijos

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Kanada pirmadienį paskelbė koordinuotas sankcijas Mianmaro pareigūnams, įskaitant pareigūnus, susijusius su nušalintos civilinės lyderės Aung San Suu Kyi baudžiamuoju persekiojimu.

JAV ėmėsi sankcijų prieš generalinę prokurorę Thidą Oo, Aukščiausiojo Teismo pirmininką Tuną Tuną Oo ir Kovos su korupcija komisijos pirmininką Tiną Oo, kurie, anot Vašingtono, glaudžiai susiję su „politiškai motyvuotu“ Aung San Suu Kyi baudžiamuoju persekiojimu.

„Koordinuojame šiuos veiksmus su Jungtine Karalyste ir Kanada.., siekdami toliau skatinti atsakomybę už perversmą ir režimo smurtą“, – sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Prezidentas Joe Bidenas išplatintame pareiškime nurodė, jog dirba kartu su sąjungininkais, kad būtų patraukti atsakomybėn asmenys, atsakingi už „baisų smurtą prieš civilius“, „kenkimą regioniniam stabilumui“ ir „klestinčią“ korupciją.

Dar vienas Aung San Suu Kyi teismas

Nušalintai civilinei lyderei jau anksčiau buvo skirti šešeri metai kalėjimo už neteisėtą radijo stotelių importą ir disponavimą jomis, kurstymą protestuoti prieš kariuomenę ir COVID-19 taisyklių pažeidimą.

Nobelio taikos premijos laureatė, kuri yra sulaikyta nuo pernai vasario 1-ąją įvykdyto perversmo, taip pat turės stoti prieš teismą dėl kaltinimų darius poveikį šalies rinkimų komisijai per 2020 metų rinkimus.

Byla bus perduota teismui per šešis mėnesius, pirmadienį pranešė informuotas šaltinis.

Jis pridūrė, kad buvusiam prezidentui Winui Myintui iš NLD taip pat bus pareikštas analogiškas kaltinimas.

Pirmadienį nušalinti Mianmaro įstatymų leidėjai iš šešėlinės Nacionalinės vienybės vyriausybės kreipėsi į žiniasklaidą Paryžiuje.

Atstovas žmogaus teisių klausimais Aungas Myo Minas paragino tarptautinę bendriją paskelbti ginklų embargą ir sugriežtinti ekonomines sankcijas, kad būtų nutraukta bet kokia prekyba su režimu.

Jungtinių Tautų specialioji pasiuntinė Noeleen Heyzer paragino paskelbti „humanitarinę pauzę“, kad būtų sudarytos sąlygos pristatyti pagalbą. Ji taip pat įspėjo, kad tūkstančiai žmonių dėl konflikto buvo priversti palikti savo namus.

Pasekdama Vašingtono pavyzdžiu, Jungtinė Karalystė ėmėsi sankcijų prieš Thidą Oo, Tiną Oo ir trečią pareigūną – šalies rinkimų komisijos pirmininką.

„Birmos (Mianmaro) kariuomenė naudoja vis brutalesnę ir baisesnę taktiką, siekdama išlaikyti valdžią“, – sakė organizacijos „Burma Campaign UK“ vykdomoji direktorė Anna Roberts, sveikindama naujas sankcijas.

„Britanijos vyriausybė elgiasi teisingai.., visgi, ji turi paspartinti naujų sankcijų įgyvendinimą. Būtina maksimaliai padidinti spaudimą, kol kariuomenė dar yra pažeidžiamesnė“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.