Šiaurės Karolinoje dėl gaisro trąšų gamykloje tūkstančiai žmonių palieka namus

Vienoje JAV trąšų gamykloje Vinston-Seilemo mieste Šiaurės Karolinoje siaučiant nevaldomam gaisrui, evakuojama tūkstančiai žmonių, o ugniagesiai anksti antradienį perspėjo, kad gamykloje esančios cheminės medžiagos gali sukelti didžiulį sprogimą.

Gaisras Šiaurės Karolinoje, JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gaisras Šiaurės Karolinoje, JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-01 17:12, atnaujinta 2022-02-01 17:30

Pareigūnai važinėja po gyvenamuosius rajonus, beldžiasi į kiekvienas duris ir prašo gyventojų pasitraukti toliau nei 1,6 km nuo bendrovės „Winston Weaver“ trąšų gamyklos, esančios šiaurinėje Vinstono-Seilemo pusėje.

Gaisras gamykloje kilo pirmadienį vakare. Apie sužeistus žmones nepranešta.

Visai šalia evakuacijos zonos yra Veik Foresto universiteto miestelis. Universitetas paragino bendrabučiuose gyvenančius studentus neiti į lauką, neatidaryti langų.

Virš gamyklos į dangų kilo ryškiai oranžinės liepsnos ir tiršti dūmai. Liepsnų visiškai apimtą pastatą supo ugniagesių ir kitų gelbėjimo tarnybų mašinos.

Nurodymas evakuotis galioja maždaug 6,5 tūkst. žmonių, gyvenančių 2,5 tūkst. namų, pranešė Vinstono-Seilemo ugniagesių departamentas.

„Dabar norime... evakuoti visus gyventojus vienos mylios (1,6 km) spinduliu, – anksti antradienį reporteriams sakė Vinstono-Seilemo ugniagesių pareigūnas Patrickas Grubbsas. – Sprogimo galimybė išlieka.“

Dėl nekontroliuojamo gaisro keliamo pavojaus ugniagesiai atsitraukė nuo gamyklos, palikdami vieną sunkvežimį be įgulos vandeniui pumpuoti, sakė P. Grubbsas. Pareigūnai taip pat periodiškai leidžia dronus, kad galėtų įvertinti padėtį.

Pirmadienį vakare gaisrą maždaug dvi valandas gesino mažiausiai 90 ugniagesių ir kitų agentūrų darbuotojų, bet jie turėjo atsitraukti, nes gamykloje yra daug amonio nitrato, sakė Vinstono-Seilemo ugniagesių departamento vadovas Williamas Mayo. Ugniagesių departamentas nurodė, jog negali pilti tiek vandens, kad tikrai užkirstų kelią sprogimui.

P. Grubbsas įspėjo, kad maždaug 250 tūkst. gyventojų turinčiame mieste bus daug dūmų, oro kokybė bus prasta. Pasak jo, gaisrui suvaldyti gali prireikti laiko.

Michelle Shepherd, gyvenanti už kelių kvartalų nuo gamyklos, laikraščiui „Winston-Salem Journal“ sakė, kad pirmadienį vakare išgirdusi sprogimus ir pamačiusi liepsnas nelaukė nurodymo evakuotis ir pati išvyko iš namų į vietos valdžios atidarytą laikiną prieglaudą.

„Pajutome didelius sprogimus. Drebėjo visas namas, – pasakojo ji. – Pažiūrėjau pro paradines duris ir pamačiau oranžinę pašvaistę.“

Už 3 km esantis Veik Foresto universitetas atšaukė antradienio paskaitas ir atvėrė vieną pastatą studentams ir darbuotojams, gyvenantiems ne universiteto miestelyje, bet turėjusiems persikelti. Universitetas nurodė, kad į evakuacijos zoną pateko tik vienas jo miestelio gyvenamasis pastatas.

Į evakuacijos zoną taip pat patenka Forsaito negriežto režimo kalėjimas, turintis maždaug 250 vietų kaliniams.

Kai kilo gaisras, gamykla buvo uždaryta, jokių darbuotojų joje nebuvo, pranešė vietos žiniasklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.