Afganistane duris atvėrė dalis universitetų, tačiau moterų susirinko nedaug

Afganistane trečiadienį pirmą kartą nuo rugpjūčio, kai Talibanas perėmė valdžią, duris atvėrė kai kurie valstybiniai universitetai, tačiau į juos atėjo nedaug studenčių, o pareigūnai sako, kad paskaitos vyrams ir moterims vyks atskirai.

Laghmano universitetas Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Laghmano universitetas Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 10:33 AM

Dauguma mergaičių vidurinių mokyklų ir visi valstybiniai universitetai buvo uždaryti, kai griežtojo kurso islamistų judėjimas sugrįžo į valdžią, pakurstydamas nuogąstavimus, kad iš moterų vėl bus atimta galimybė įgyti išsilavinimą, kaip buvo per ankstesnį Talibano valdymą 1996–2001 metais.

„Mums džiugu, kad mūsų paskaitos vėl vyksta“, – sakė Zarlashta Haqmal, studijuojanti teisę ir politikos mokslus Nangarharo universitete.

„Tačiau nerimaujame, kad Talibanas gali jas nutraukti“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Pareigūnai nurodė, kad trečiadienį duris atvėrė universitetai Lagmano, Nangarharo, Kandaharo, Nimrūzo, Faros ir Helmando provincijose.

Vėliau šį mėnesį turėtų atsidaryti ir daugiau universitetų.

AFP korespondentas pranešė trečiadienį ryte matęs tik šešias moteris, atėjusias į Lagmano universitetą. Jos dėvėjo visą kūną ir veidą dengiančias burkas.

Talibų kovotojai budėjo prie įėjimo į universitetą. Ant užkardo buvo padėtas kulkosvaidis, sumontuotas ant trikojo.

Vienas iš darbuotojų sakė, kad paskaitos vyrams ir moterims vyks atskirai. Moterys mokysis rytais, vyrai – po pietų.

Talibanas teigia neprieštaraujantis, kad moterys turėtų galimybę įgyti išsilavinimą, tačiau nori, kad jos mokytųsi atskirai nuo vyrų, o studijų programos būtų grindžiamos islamo principais.

Dalis universitetų buvo atidaryta praėjus savaitei po talibų delegacijos derybų su Vakarų pareigūnais Osle. Tame susitikime talibai buvo spaudžiami užtikrinti daugiau teisių moterims, kad būtų atblokuotos užsienyje įšaldytos šalies lėšos ir tarptautinė pagalba.

Dešimtmečius trukusio karo nualintas Afganistanas išgyvena humanitarinę katastrofą, kuri dar labiau komplikavosi Talibanui užgrobus valdžią ir Vakarų valstybėms įšaldžius tarptautinę pagalbą bei šalies turtą užsienyje.

Kol kas nė viena šalis nepripažino Talibano valdžios. Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią jau apribojo daugelį laisvių, ypač moterų.

Talibanas sako, kad visos mergaičių mokyklos atsidarys iki kovo galo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.