Bisau Gvinėjos prezidentas: bandyta įvykdyti perversmą, padėtis „kontroliuojama“

Bisau Gvinėjos prezidentas antradienį pareiškė, kad išgyveno smarkų, penkias valandas trukusį šaudymą per mėginimą įvykdyti valstybės perversmą šioje nestabilioje Vakarų Afrikos šalyje, kurio metu, anot jo, žuvo ar buvo sužeista daug žmonių.

Bisau Gvinėjos prezidentas Umaro Sissoco Embalo.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Bisau Gvinėjos prezidentas Umaro Sissoco Embalo.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 8:37 AM, atnaujinta Feb 2, 2022, 9:27 AM

Umaro Sissoco Embalo sakė, kad su kariniu patarėju, ministru ir dviem apsaugininkais sostinėje Bisau išgyveno „penkias valandas trukusį nepertraukiamą šaudymą iš sunkiosios ginkluotės“ per sąmokslą „nužudyti respublikos prezidentą ir visą kabinetą“.

„Užpuolikai galėjo pasikalbėti su manimi prieš šiuos kruvinus įvykius, per kuriuos buvo sunkiai sužeista daug žmonių ir prarasta gyvybių“, – sakė jis.

Bisau Gvinėjai, kurioje yra įvykęs ne vienas karinis perversmas, sunkiai sekasi atsikratyti korupcijos ir prekybos narkotikais alinamos šalies reputacijos. Apie tai užsiminė ir prezidentas, neįvardydamas pučistų.

U. S. Embalo, kuris atrodė nenukentėjęs ir ramus, pridūrė, kad nesėkmingas bandymas įvykdyti perversmą susijęs su jo priimtais sprendimais, „ypač dėl kovos su prekyba narkotikais ir korupcija“.

„Ačiū Dievui, man viskas gerai, – anksčiau parašė U. S. Embalo socialiniame tinkle „Twitter“. – Padėtis kontroliuojama.“

Antradienio popietę gerai ginkluoti vyrai apsupo vyriausybės pastatus, kur prezidentas ir ministras pirmininkas Nuno Gomesas Nabiamas dalyvavo kabineto posėdyje.

Žmonės buvo pastebėti bėgantys iš to rajono, esančio netoli oro uosto Bisau pakraštyje.

Vietos turgūs ir bankų skyriai buvo uždaryti, gatvėse matėsi karius vežančios transporto priemonės.

Tačiau vėliau prezidentas naujienų agentūrai AFP per trumpą pokalbį sakė, kad „viskas yra gerai“.

Kabinetas informavo, kad U. S. Embalo antradienį vakare iš prezidento rūmų kreipsis į tautą.

Remiantis skirtingais pranešimais, ginkluoti vyrai įėjo į vyriausybės rūmus, kuriuose įsikūrusios įvairios ministerijos.

Kai kurie liudininkai sakė, kad tie ginkluoti vyrai buvo kariškiai, kiti teigė, kad civiliai.

Kai kompleksas buvo apsuptas, didžiąją dalį popietės rajone aidėjo šūviai.

Vienas ginkluotas vyras, nukreipęs šautuvą į AFP žurnalistą, liepė jam palikti šį rajoną.

„Didžiulė panika“

Ši buvusi portugalų kolonija yra neturtinga pajūrio valstybė į pietus nuo Senegalo, turinti apie 2 mln. gyventojų.

Nuo 1974 metų, kai Bisau Gvinėja paskelbė nepriklausomybę, šalyje buvo įvykdyti keturi kariniai pučai, vėliausias iš jų – 2012-aisiais.

2014 metais šalis pažadėjo sugrįžti prie demokratijos, bet nuo to laiko nėra stabili, o ginkluotosios pajėgos daro reikšmingą įtaką.

Bisau gyvenanti 36 metų prancūzė Kadeejah Diop sakė, kad puolė pasiimti iš mokyklos savo dviejų vaikų ir matė, kaip kariai įžengia į vyriausybės pastatų kompleksą.

„Jie išvarė visas ten dirbančias moteris. Buvo didžiulė panika“, – telefonu iš savo namų AFP sakė K. Diop.

Kariai apsupo vyriausybės rūmus ir neleido žmonėms prisiartinti.

Afrikos Sąjungos Komisijos pirmininkas Moussa Faki Mahamatas išreiškė didelį susirūpinimą dėl šio „bandymo įvykdyti perversmą“.

Afrikos Sąjungos pareiškime sakoma, kad M. F. Mahamatas „su dideliu susirūpinimu stebi situaciją Bisau Gvinėjoje“.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) taip pat paskelbė pareiškimą, kad „smerkia bandymą įvykdyti perversmą“, ir paragino kareivius „sugrįžti į savo kareivines“.

Blokas įspėjo, kad „priskiria kariuomenei atsakomybę“ už prezidento ir vyriausybės narių gerovę.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino atkurti demokratinę tvarką Bisau Gvinėjoje.

„Matome baisų perversmų daugėjimą... Primygtinai raginame karius sugrįžti į kareivines ir [raginame] visiškai užtikrinti konstitucinę tvarką“, – sakė jis reporteriams.

Politinės kovos

49 metų U. S. Embalo, dimisijos brigados generolas ir buvęs premjeras, prezidento postą užėmė 2020-ųjų vasarį, laimėjęs po ketverius metus trukusių politinių kovų surengtus pusiau prezidentinės Bisau Gvinėjos rinkimus.

Jo kandidatūrą buvo iškėlusi partija „Madem“, sudaryta iš atskilėlių nuo Afrikiečių partijos už Gvinėjos ir Žaliojo Kyšulio Salų nepriklausomybę (PAIGC), atvedusios Bisau Gvinėją į nepriklausomybę.

U. S. Embalo pagrindinis oponentas – PAIGC kandidatas Domingosas Simoesas Pereira – rinkimų rezultatus įnirtingai ginčijo, bet U. S. Embalo pasiskelbė prezidentu nelaukdamas, kol priešininko skundą išnagrinės Aukščiausiasis Teismas.

Pernai ginkluotųjų pajėgų vadas sakė, kad kariai planuoja surengti perversmą, kai prezidentas bus išvykęs į Braziliją darbo vizito.

Generolas Biague Na Ntamas spalio 14-ąją sakė, kad kariai bando papirkinėti kitus karius, siekdami „sugriauti nustatytą konstitucinę tvarką“.

Tačiau kitą dieną jo pareiškimą paneigė vyriausybės atstovas.

Dėl menkai saugomos pakrantės ir kultūrinių ryšių Bisau Gvinėja tapo svarbiu narkotikų kontrabandos kelio Afrikoje tašku. 2019 metais šalyje buvo konfiskuota beveik 2 t kokaino.

Per mažiau nei pusantrų metų kariškiai valdžią perėmė dar trijose Vakarų Afrikos valstybėse: Malyje, Gvinėjoje ir Burkina Fase.

Augantis nestabilumas regione ketvirtadienį turi būti aptartas per ECOWAS viršūnių susitikimą Ganos sostinėje Akroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.