Europos Parlamento narių laiške – žinutė dėl „Rusijos okupuotos Baltarusijos“

Kol pasaulio dėmesys sutelktas į Ukrainą, Rusija de facto okupavo kitą savo kaimynę Baltarusiją, antradienį atvirame laiške kitų ES institucijų vadovams perspėjo Europos Parlamento nariai.

A.Lukašenka ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 6:37 PM

„Neseniai Baltarusijoje dislokuoti Rusijos kariai kelia grėsmę Ukrainai, Lenkijai, Lietuvai, Latvijai ir visai Europai. Tai taip pat gali būti dalis galutinio plano pavergti ir okupuoti Baltarusiją“ sakoma EP narių laiške, kurį citavo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“. Jame priduriama, kad „tai turi būti aiškiai pasakyta JAV ir ES derybose su Rusija“.

„Bet kokiame diplomatiniame sprendime, turinčiame atgrasyti nuo galimos Rusijos agresijos prieš Ukrainą, turi būti numatyta ir nepriklausoma bei demokratinė Baltarusijos ateitis“, nieko negalima daryti jos sąskaita, pabrėžė europarlamentarai.

Šį atvirą laišką pasirašė 77 Europos Parlamento nariai, atstovaujantys visam Europos politiniam spektrui – įskaitant Daniją, Prancūziją, Vokietiją ir Švediją, taip pat rytines Bendrijos nares.

Rusija pradėjo telkti 30 tūkst. karių pajėgas Baltarusijoje jau prasidėjusioms ir vasarį vykstančioms bendroms karinėms pratyboms.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas nurodė, kad tai yra „labai pajėgūs, kovai paruošti daliniai, ir šis dislokavimas nėra skaidrus“.

„Rusijai perėmus Baltarusijos kontrolę iškilo grėsmė 1 070 km mūsų sienos su Baltarusija (ruože). Tai ne Baltarusijos (keliama) grėsmė – Ukraina labai šiltai žiūri į Baltarusijos žmones – o Rusijos grėsmė, ateinanti per Baltarusiją“, – „The New York Times“ neseniai sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

„Didžiausias pavojus kyla dėl to, kad Ukrainos pajėgos daugiausia sutelktos Ukrainos rytuose, o artimiausias kelias pasiekti Kijevą yra iš Baltarusijos“, – taip pat sakė buvęs Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.