Kongo DR kovotojai mačetėmis nužudė mažiausiai 40 žmonių

Neramiuose Kongo Demokratinės Respublikos rytuose mažiausiai 40 žmonių žuvo mačetėmis ginkluotiems kovotojams užpuolus perkeltųjų asmenų stovyklavietę, trečiadienį pranešė viena stebėsenos grupė ir vietos šaltiniai.

 Kongo DR.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kongo DR.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 3:50 PM

„Mažiausiai 40 civilių buvo nužudyti pjaunamaisiais ginklais [stovykloje] „Plaine Savo“, esančioje Džugu teritorijoje, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė JAV įsikūrusi organizacija „Kivu Security Tracker“ (KST).

Vietos pareigūnai ir šaltiniai pilietinės visuomenės organizacijose pranešė, kad žuvusiųjų skaičius viršija 50. Tuo metu kariuomenės atstovas Itūrio provincijoje leitenantas Jules'is Ngongo nurodė, jog preliminariai žinoma apie 21 auką.

Bahema Badžerės rajono vyresnysis administratorius Jeanas Richard'as Dhedda Lenga pranešė, kad išpuolį vėlai antradienį surengė vietos sukarintų pajėgų nariai.

„Preliminariai duomenimis, iš viso yra 59 žuvusieji ir maždaug 40 sužeistųjų“, – naujienų agentūrai AFP telefonu sakė pareigūnas.

„Ką tik išvykau iš tos teritorijos – jaunimas ieško kitų kūnų nameliuose ir krūmuose“, – pridūrė jis.

Bahema Badžerės pilietinės visuomenės grupių atstovas Desire Malo Dra savo ruožtu informavo, kad dauguma aukų – moterys ir vaikai.

„Suskaičiavau 53 kūnus, bet jų atgabenama vis daugiau. Visi jie perkeliami čia, kur esu aš“, – sakė jis.

„Sukarintų pajėgų nariai atvyko apsiginklavę mačetėmis. Daugeliui aukų buvo perpjautos gerklės“, – pridūrė visuomenininkas.

Pasak jo, užpuolikai „ramiai atliko savo darbą“, o kariuomenė atvyko tik po kelių valandų, trečiadienio rytą.

KST duomenimis, įtariami užpuolikai priklausė liūdnai pagarsėjusiai ginkluotai grupuotei Kongo plėtros kooperatyvas (CODECO), kaltinamai dėl virtinės etninių žudynių regione.

Džugu rajonas, besiribojantis su ryčiau esančiais Alberto ežeru ir Uganda, yra kruvinos, ilgai besitęsiančios lendų ir hemų bendruomenių nesantaikos vieta.

1999–2003 metais tarp šių dviejų grupių įsiplieskė kautynės, nusinešusios dešimtis tūkstančių gyvybių. Vėliau kraujo praliejimą nutraukė Europos Sąjungos taikos palaikymo pajėgos „Artemis“.

2017 metais smurtas atsinaujino, o dėl to kaltinamas CODECO, kurio deklaruojamas tikslas – ginti lendus.

Danijos pabėgėlių tarybos duomenimis, nuo to laiko per šios grupuotės išpuolius žuvo šimtai žmonių, o dar daugiau kaip 1,5 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus. Manoma, kad šiuo metu pusei regiono gyventojų gresia badas.

Anot KST, per aštuonias dienas trukusius išpuolius prieš perkeltųjų stovyklas lapkričio ir gruodžio mėnesiais žuvo 123 asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.