Eidamas 93-iuosius metus, mirė buvęs Graikijos prezidentas Ch. Sartzetakis

Eidamas 93-iuosius metus, mirė buvęs Graikijos prezidentas Christos Sartzetakis. Tai ketvirtadienį pranešė laikraštis „Proto Thema“.

Eidamas 93-iuosius metus, mirė buvęs Graikijos prezidentas Ch. Sartzetakis.<br>„Twitter“ nuotr.
Eidamas 93-iuosius metus, mirė buvęs Graikijos prezidentas Ch. Sartzetakis.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 12:46 PM

Leidinio žiniomis, pastaraisiais metais didelių sveikatos problemų turėjęs Ch. Sartzetakis dėl plaučių uždegimo gruodžio 1 d. buvo atvežtas į ligoninę Atėnuose, o jau gruodžio 3 d. perkeltas į reanimacijos skyrių dėl ūminio kvėpavimo nepakankamumo.

Ch. Sartzetakis gimė 1929 metų balandžio 6 d. Salonikuose žandarmerijos karininko šeimoje. 1950 metais baigė Salonikų universiteto Teisės fakultetą, 1955 metais pradėjo profesinę teisininko veiklą kaip advokatas.

1963 metais, dirbdamas tyrėju Salonikuose, ėmėsi bylos, kuri jį išgarsino visoje Graikijoje. 1963 metų gegužės 22 d. miesto aikštėje po mitingo ultradešiniųjų organizacijų nariai nužudė Vieningajai kairiajai demokratų partijai atstovaujantį parlamento deputatą Grigorį Lambrakį.

Ch. Sartzetakis tyrė nusikaltimą, nepaisydamas jam daromo politinio spaudimo, kadangi atsirado įrodymų, jog su išpuoliu susiję policijos pareigūnai, vyriausybės ir karališkųjų rūmų atstovai. Įrodžius, kad valdžia prisidėjo prie populiaraus opozicijos politiko nužudymo, šalies ministras pirmininkas Konstantinos Karamanlis atsistatydino ir paliko Graikiją.

Valdant „juodųjų pulkininkų“ chuntai (1967-1974 m. m.), Ch. Sartzetakis buvo persekiojamas, du kartus suimtas, kankinamas ir be teismo vieniems metams uždarytas į kalėjimą.

1985 metų gegužės 29 d. jis buvo išrinktas Graikijos prezidentu ir ėjo šias pareigas iki 1990 metų gegužės 5 d. Baigęs kadenciją, Ch. Sartzetakis beveik nebedalyvavo šalies politiniame gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?