Europos Taryba dėl kalinamo aktyvisto pradėjo drausminimo procedūrą prieš Turkiją

Europos Taryba trečiadienį antrą kartą per savo gyvavimo istoriją pradėjo drausminimo procedūrą Turkijos atžvilgiu už tai, kad Ankara nepaleido į laisvę kalinamo aktyvisto Osmano Kavalos.

Europos Sąjunga ir Turkija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Europos Sąjunga ir Turkija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 12:54 PM

Ankara pasmerkė šį sprendimą ir pareiškė, kad tai yra kišimasis.

Pagrindinės Europos žmogaus teisių organizacijos ministrų komitetas sutarė imtis veiksmų prieš Turkiją, nes ji atsisako vykdyti 2019 metais Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) paskelbtą nutartį, kad O. Kavala turi būti paleistas į laisvę.

Pagal Strasbūre įsikūrusios Europos Tarybos taisykles, dabar byla bus grąžinta EŽTT, kuris išnagrinės, ar Turkija vykdo 2019 metų nutartį.

EŽTT paskelbus naują nutartį, Europos Tarybos ministrų komitetas galės imtis veiksmų. Turkija galiausiai gali netekti savo balsavimo teisių Europos Taryboje ar netgi būti pašalinta iš organizacijos pagal jos statuto 8-ąjį straipsnį.

Europos Tarybos atstovas spaudai atsisakė pateikti komentarų, nurodęs, kad vėliau ketvirtadienį bus išplatintas oficialus pareiškimas.

Turkijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad ministrų komitetas „dauguma balsų“ nusprendė grąžinti bylą EŽTT.

Komiteto pozicija yra „kišimasis į teismo proceso nepriklausomumą ir ji pažeidžia pagarbos teismo proceso nepriklausomumui principą“, nurodė ministerija išplatintame pareiškime.

Apie bylą Strasbūre gerai informuotas šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, naujienų agentūrai AFP taip pat patvirtino, kad byla keliauja atgal į EŽTT.

Tai tik antras kartas, kai Europos Taryba pradėjo pažeidimo tyrimo procedūrą prieš vieną iš 47 savo narių. Anksčiau tokia procedūra buvo inicijuota tik kartą – 2017 metais prieš Azerbaidžaną, dėl jo atsisakymo paleisti disidentą Ilgarą Mamadovą.

Drausminimo procedūra buvo sukurta 2010 metais, siekiant užtikrinti, kad būtų visiškai laikomasi EŽTT sprendimų. Jie yra teisiškai privalomi visoms šalims narėms.

Verslininkas ir filantropas Osmanas Kavala, nuo 2017 metų spalio laikomas kalėjime be teismo nuosprendžio, jo šalininkams tapo valymų, kuriuos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pradėjo po nesėkmingo bandymo 2016-aisiais įvykdyti valstybės perversmą, simboliu.

Turkijos lyderis kaltina 64 metų O. Kavalą, kad jis finansavo 2013 metais vykusius antivyriausybinius protestus ir prisidėjo prie bandymo įvykdyti valstybės perversmą.

O. Kavala šiuos kaltinimus neigia.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Europos skyriaus direktorius Nilas Muižniekas sveikino Europos Tarybos sprendimą ir sakė, kad jis itin reikšmingas.

„Turkija atsidūrė teisiamųjų suole ne tik dėl atsisakymo paleisti į laisvę savavališkai kalinamą iškilų žmogaus teisių gynėją, bet ir dėl didžiulių jos teisingumo sistemos trūkumų, kuriuos įkūnija O. Kavalos byla“, – sakė jis.

Turkijos teismas nepaisė Europos Tarybos ultimatumo iki sausio 17 dienos paleisti O. Kavalą ir paliko jį kalėjime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.