Lenkijos ir Čekijos vyriausybės pasirašė sutartį dėl ginčijamos anglių kasyklos

Lenkijos ir Čekijos premjerai ketvirtadienį pranešė pasirašę susitarimą, turintį užbaigti ilgai trukusį ginčą dėl vienos rusvųjų anglių kasyklos netoli abiejų šalių sienos.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis<br>T.Bauro nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 10:55 PM

Čekijos premjeras Petras Fiala ir lenkų ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis „pasirašė susitarimą“ dėl Turuvo kasyklos, per „Twitter“ informavo Lenkijos premjero biuras.

„Sugebėjome nustumti šį mus slėgusį akmenį“, – vėliau per bendrą spaudos konferenciją sakė P. Fiala.

M. Morawieckis savo ruožtu nurodė, jog sudarius šį susitarimą Turuvo lignito kasykla ir nuo jos priklausoma Turuvo elektrinė galės veikti netrikdomos.

 Lenkijos lyderis išreiškė viltį, kad Čekija atsiims Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismui pateiktą skundą „šiandien arba rytoj... ir problemos nebeliks“.

Praėjusiais metais Praha ginčą perdavė Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT), teigdama, kad Lenkija nepaisė jos protestų, o kasykloje gausiai naudojamas Čekijos kaimams reikalingas vanduo bei daroma kita žala aplinkai. 

ES Teisingumo teismas įpareigojo Lenkiją uždaryti kasyklą, kol bus priimtas sprendimas, ir skyrė 500 tūkst. eurų baudą už kiekvieną darbo dieną.

M. Morawieckis ir P. Fiala sakė, kad pasiektas susitarimas yra sėkmė, leisianti kaimyninėms šalims atkurti gerus santykius.

Pagal jį Lenkija sumokės Čekijai 45 mln. eurų kompensaciją, įskaitant 10 mln. eurų aplinkosaugos projektams kasyklos apylinkėse. Prižiūrint ES teismui, abi šalys rūpinsis, kad tinkamai veiktų gili užtvara, kurią Lenkija įrenginėja toje teritorijoje, turinti apsaugoti nuo vandens nuotėkio iš Čekijos pusės. Lenkija taip pat pastatys pylimą, turintį apsaugoti nuo kasyklos triukšmo ir teršalų išplitimo.

Europos Komisija savo ruožtu ketvirtadienį sakė, kad Lenkijai bus toliau kasdien skiriamos baudos, kol Čekija atsiims savo skundą. EK atstovas Adalbertas Jahnzas pridūrė, kad „visos baudos, susikaupusios iki tos datos, liks galioti“.

ES vykdomosios valdžios institucija pridūrė iki šiol negavusi iš Lenkijos jokių pinigų, nors keturis kartus siuntė raginimus sumokėti susikaupusias baudas.

Anksčiau ketvirtadienį ESTT generalinis advokatas pareiškė, kad Lenkija pažeidė Europos Sąjungos teisę, nusprendusi pratęsti Turuvo kasyklos licenciją šešeriems metams, neatlikus poveikio aplinkai tyrimo.

Nuomonė buvo paskelbta vykdant teismo procedūrą prieš paskelbiant nuosprendį, kurio tikimasi kiek vėliau šiais metais.

Lenkija atsisako mokėti baudą ir teigia negalinti uždaryti kasyklos, kuri energija aprūpina elektrinę, gaminančią beveik 9 proc. šalies elektros energijos.

Liuksemburge įsikūrusiam ES Teisingumo Teismui skirtoje teisinėje išvadoje generalinis advokatas Priitas Pikamae teigė, kad kasybos veikla, vykdoma „panašaus į Turuvo kasyklos dydžio kasykloje, dėl savo pobūdžio kelia didelį poveikį aplinkai ir todėl būtinai turi būti atliktas įvertintas“.

Nors ES Teisingumo Teismas neprivalo vadovautis generalinio advokato nuomone, jis paprastai tai į ją atsižvelgia.

Sausio mėnesį Europos Komisija paprašė Lenkijos sumokėti beveik 70 mln. eurų baudų už nurodymo sustabdyti teismų nepriklausomybę mažinančios institucijos veiklą ignoravimą. Pirmoji įmoka siekia 15 mln. eurų ir 30 tūkst. eurų palūkanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.