R. T. Erdoganas per vizitą Kijeve rengs dirvą trišaliam susitikimui su V. Putinu

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį atvyksta į Kijevą, kad pamėgintų paruošti dirvą trišaliam susitikimui su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, siekiant išvengti karo Ukrainoje.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 9:08 AM

Veterano turkų lyderio derybos su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu vyks Kijevui delsiant sutikti su JAV įspėjimais, kad prezidentas V. Putinas rengiasi įsiveržimui į kaimyninę provakarietišką šalį.

R. T. Erdoganas taip pat bandė nutildyti kalbas apie karo perspektyvą, laikydamasis atskiro nuo Europos lyderių diplomatinio kurso.

„Norime, kad mūsų regione vyrautų taika, ir dėl to esame pasirengę padaryti viską“, – sakė Turkijos vadovas praėjusį mėnesį.

Tačiau jo bandymai organizuoti V. Putino ir V. Zelenskio taikos viršūnių susitikimą atsitrenkė į sieną, Kremliui pykstant ant Ankaros už sprendimą parūpinti Kijevui atakos dronų, atlikusių itin svarbų vaidmenį per 2020-ųjų konfliktą dėl Kalnų Karabacho.

V. Putinas gruodį įspėjo R. T. Erdoganą, kad Kijevas mėgina sužlugdyti taikos susitarimus dėl dviejų separatistinių regionų Ukrainos rytuose „provokaciniais“ kariniais veiksmais, įskaitant turkiškų dronų naudojimą.

„Siūlosi tarpininkauti“

Kijevas su prorusiškais separatistais dviejuose rytiniuose šalies regionuose kaunasi nuo 2014-ųjų. Tais metais Rusija atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį, kai Kijeve per provakarietišką Maidano revoliuciją buvo nuversta promaskvietiška vyriausybė, vengusi glaudesnių ryšių su Europa.

V. Zelenskis sako, kad naujų rusų pajėgų sutelkimas prie rytinių ir šiaurinių Ukrainos sienų, taip pat aneksuotame Krymo pusiasalyje, yra dalis Kremliaus diplomatinio galios žaidimo su NATO ir Vašingtonu.

Pareigūnai Kijeve nerimauja, kad kalbos apie gresiantį Rusijos įsiveržimą gąsdina investuotojus ir daro dar didesnę žalą Ukrainos ekonomikai.

Tačiau V. Zelenskis šiltai priėmė virtinę Kijeve apsilankiusių Vakarų lyderių, dar kartą patvirtinusių savo paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui ir teisei pačiai pasirinkti savo kursą.

R. T. Erdoganas oficialiai vyksta į Kijevą dalyvauti ekonomikos forume, kuriame abu lyderiai turėtų paskelbti apie naują laisvosios prekybos susitarimą.

Analitikai mano, kad jis laikysis lankstesnės pozicijos, siekdamas pateikti Turkiją kaip neutralesnę tarpininkę.

„Ankara siekia palaikyti glaudžius ryšius tiek su Maskva, tiek su Kijevu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Aaronas Steinas iš Užsienio politikos tyrimų instituto (FPRI) Filadelfijoje.

„Taigi, turint galvoje susiklosčiusią padėtį, R. T. Erdoganas grįžo prie jo vyriausybės „arkliuko“ – pasiūlymo tarpininkauti“, – sakė jis.

Ypatingi santykiai

R. T. Erdoganą ir V. Putiną sieja ypatingi santykiai, kuriuos analitikai apibūdina kaip „konkurencingą bendradarbiavimą“, leidžiantį jiems suskaidyti jų ginčus.

Visgi Kremlius itin šaltai reagavo į Turkijos prezidento praėjusį mėnesį pateiktus pasiūlymus dėl tarpininkavimo.

Pirmiausia R. T. Erdoganas iškėlė idėją skristi į Maskvą iš Kijevo. Kremlius pareiškė nieko nežinąs apie tokius planus.

Tada Turkijos lyderis oficialiai pakvietė V. Putiną atvykti į Turkiją.

Kremlius praėjusią savaitę pareiškė, kad V. Putinui bus malonu apsilankyti Turkijoje, „kai leis epidemiologinė padėtis ir darbotvarkė“.

Analitikai mano, kad V. Putinas nesuinteresuotas tarpininkavimu iš išorės, nes trokšta būti traktuojamas kaip lygus Vašingtono.

Tačiau R. T. Erdoganas stengėsi parodyti, kad jis supranta Rusijos išsakytą susirūpinimą dėl NATO plėtros į rytus keliamų grėsmių.

„Reikia klausytis Rusijos ir išsklaidyti jų pagrįstus būgštavimus dėl saugumo“, – sakė Turkijos lyderis praėjusią savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.