Rusija po moters „pagrobimo“ neigia praradusi kontrolę Čečėnijos regione

Kremlius ketvirtadienį neigė praradęs kontrolę Čečėnijoje, kuriai geležiniu kumščiu vadovaujantis Ramzanas Kadyrovas prievarta iš Rusijos susigrąžino vieną moterį, kurios šeima pateko į jo nemalonę.

V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 9:47 PM

Šis įžūlus poelgis sukėlė būgštavimų, kad R. Kadyrovas yra pajėgus veikti toli už jo griežtai kontroliuojamos, Rusijai priklausančios Šiaurės Kaukazo respublikos ribų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį susitiko su R. Kadyrovu Kremliuje, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai vienas Čečėnijos parlamento narys pažadėjo „nukapoti galvas“ minėtos šeimos nariams.

„Visiškai nesutinku, kad padėtis tapo nekontroliuojama“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, atsakydamas į klausimą apie Čečėniją.

„Kodėl gi Putinui reikėtų bijoti Rusijos regiono lyderio?“ – klausė D. Peskovas.

Vaizdo įraše socialiniame tinkle „Instagram“ R. Kadyrovas pranešė su V. Putinu aptaręs „skubius klausimus“ ir pridūrė, kad „prezidentas visada mus palaiko“.

Jis taip pat nurodė, kad ketvirtadienį susitiks su ministru pirmininku Michailu Mišustinu.

„Bandysime spręsti jautrius klausimus“, – nurodė R. Kadyrovas.

Į regioną sugrąžinta Zarema Musajeva yra buvusio Čečėnijos federalinio teisėjo Saidžio Jangulbajevo, vėliau patekusio į režimo nemalonę, žmona.

Poros sūnus Abukabaras Jangulbajevas dirbo teisininku nevyriausybinėje organizacijoje – Komitete prieš kankinimus. Gruodį jis buvo apklaustas ir išvyko iš Rusijos. 

R. Kadyrovo režimas trečiadienį suorganizavo kampaniją prieš šią šeimą. Respublikos sostinėje Grozne jis surengė, anot pareigūnų, spontanišką 400 000 žmonių mitingą prieš Jangulbajevus.

Mieste gyvena mažiau nei 300 tūkst. žmonių.

R. Kadyrovas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip pagrindinėje Grozno aikštėje vyksta vyrų demonstracija, jos dalyviai trypia plakatus su Jangulbajevų šeimos atvaizdais ir juos degina.

Komitetas prieš kankinimus naujienų agentūrai AFP atsiuntė stebėjimo kamerų padarytą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip maždaug už 1,8 tūkst. į šiaurę nuo Čečėnijos esančiame Žemutiniame Naugarde nežinomi asmenys iš lifto ištraukia Z. Musajevą ir ją suima.

Organizacija pranešė perdavusi šią bylą Europos žmogaus teisių teismui.

„Amnesty International“ moters suėmimą pavadino „pagrobimu“ ir paragino Rusiją „nedelsiant“ ją paleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.