ES paskelbė sankcijas penkiems Malio chuntos nariams, įskaitant premjerą

Europos Sąjunga penktadienį paskelbė tikslines sankcijas penkiems Malio valdančiosios chuntos nariams, įskaitant ministrą pirmininką Choguelį Kokallą Maigą.

Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-04 23:22

ES valstybių narių pareiškime šie asmenys kaltinami „veiksmais, kurie trukdo ir kenkia sėkmingam Malio politinio pereinamojo laikotarpio užbaigimui“.

2020 metų rugpjūtį Malio kariuomenė nušalino išrinktą vyriausybę. Karinis režimas pažadėjo grįžti prie civilinio valdymo, bet kaltinamas vilkinantis šį procesą.

Pastarosiomis savaitėmis auga įtampa tarp Malio ir buvusios kolonijinės valdytojos Prancūzijos, o pirmadienį chunta liepė prancūzų ambasadoriui išvykti.

Paryžius Vakarų Afrikos Sachelio regione yra dislokavęs tūkstančius savo karių, iš jų pusę – Malyje. Įsiplieskus diplomatinei krizei kilo abejonių dėl šios kampanijos prieš džihadistų kovotojus ateities.

„Penkiems į sąrašą įtrauktiems asmenims taikomas draudimas keliauti, dėl kurio jie negali atvykti į ES teritoriją ar vykti per ją tranzitu, taip pat turto įšaldymas“, – sakoma minėtame pareiškime.

Be 63 metų Ch. K. Maigos, vadinamojo pereinamojo laikotarpio režimo premjero, buvo nubausti dar keturi aukščiausio rango pareigūnai.

Į sąrašą taip pat įtrauktas 42 metų pulkininkas Malickas Diawas – Nacionalinės pereinamojo laikotarpio tarybos pirmininkas ir „vienas iš 2020 metų rugpjūčio 18-ąją įvykdyto perversmo iniciatorių ir lyderių“.

Pulkininkas majoras Ismaelis Wague (Ismaelis Vagė), 46 metų sutaikymo ministras, paskelbė žinią apie pučą, todėl ES jį laiko „keliančiu grėsmę Malio taikai, saugumui ir stabilumui“.

Adama Ben Diarra, taip pat žinomas kaip Smegeningasis Benas, yra pereinamojo laikotarpio vyriausybės narys, kaltinamas trukdymu surengti laisvus rinkimus.

Tuo metu 50-erių Ibrahimas Ikassa Maiga kaltinamas atlikus pagrindinį vaidmenį judėjime M5-REP, prisidėjusiame nuverčiant išrinktąjį prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą.

Visiems penkiems Malio pareigūnams jau taiko sankcijas Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.