JAV įstatymų leidėjai siekia pakeisti de facto Taivano ambasados Vašingtone pavadinimą

Dvipartinė JAV įstatymų leidėjų grupė ketvirtadienį Senate ir Atstovų rūmuose pasiūlė suderintus įstatymų projektus, pagal kuriuos Jungtinės Valstijos turėtų derėtis dėl de facto Taivano ambasados ​​Vašingtone pervadinimo į „Taivano atstovybę“ – tai neabejotinai Kinijai skausmą keliantis žingsnis, pranešė „Reuters“.

JAV įstatymų leidėjai siekia pakeisti de facto Taivano ambasados Vašingtone pavadinimą.<br>123rf nuotr.
JAV įstatymų leidėjai siekia pakeisti de facto Taivano ambasados Vašingtone pavadinimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 2:04 PM

Šiuo metu ji vadinama Taipėjaus ekonomikos ir kultūros atstovybe (TECRO), naudojant salos sostinės pavadinimą. Jei šios priemonės taptų įstatymais, bet koks biuro pavadinimo pakeitimas galėtų padėti mažesnėms šalims imtis panašių veiksmų, kad sustiprintų ryšius su Taivanu, kurį Kinija laiko savo teritorija. Tai taip pat neabejotinai atvertų naują plyšį JAV ir Kinijos santykiuose, jau ir taip pasiekusiuose žemiausią per kelis dešimtmečius tašką, Vašingtonui siekiant atsispirti, jo nuomone, didėjančiai Pekino ekonominei ir karinei prievartai.

Jungtinės Valstijos, kaip ir dauguma šalių, nepalaiko oficialių ryšių su demokratiškai valdomu Taivanu, bet šalis yra didžiausia tarptautinė jo rėmėja.

Įstatymai įpareigoja valstybės sekretorių „siekti pradėti derybas“ su TECRO, kad biuras būtų pervadintas į „Taivano atstovybę“.

Respublikonų senatorius Marco Rubio ir Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas demokratas Bobas Menendezas parėmė Senato įstatymo projektą, o respublikonai Johnas Curtisas ir demokratas Chrisas Pappasas – Atstovų rūmų variantą. „JAV turi aiškiai pasakyti, kad, nepaisant visų Kinijos komunistų partijos pastangų įbauginti ir daryti spaudimą Taivanui, priešiškos jėgos neturi teisės kėsintis į demokratinių šalių suverenitetą“, – sakė M. Rubio.

B. Menendezas „Reuters“ sakė, kad įstatymo projektai atitinka Taivano santykių aktą, apibrėžiantį neoficialius Jungtinių Valstijų ryšius su Taivanu, ir demonstruoja Vašingtono paramą Taivanui, kad jis „pats spręstų dėl savo ateitie“.

„Turime žengti šį žingsnį, kad sustiprintume savo diplomatinę partnerystę su Taivanu ir atremtume nuolatinius Kinijos mėginimus grasinti ir spausti valstybes visame pasaulyje“, – sakė P. Pappasas.

Baltieji rūmai ir JAV valstybės departamentas bei Kinijos ambasada Vašingtone kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Kinija piktinasi bet kokiomis tarptautinėmis nuorodomis į Taivaną, kurios, Pekino manymu, rodo, jog sala yra atskira valstybė. Kinija sumenkino savo diplomatinius santykius su Lietuva ir privertė tarptautines bendroves nutraukti ryšius su šia šalimi, kai pernai Taivanas atidarė biurą Vilniuje, pavadintą „Taivaniečių atstovybe“.

Pekinas, niekada neatsisakęs jėgos panaudojimo, kad galutinai suvienytų Taivaną su Kinija, salos statusą vadina opiausia JAV ir Kinijos santykių problema ir ryšių tarp abiejų supervalstybių pamatu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.