Po dvejų metų izoliacijos Kinijos prezidentas Xi Jinpingas surengė pasaulio lyderiams banketą

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį surengė pokylį valstybių ir tarptautinių organizacijų vadovams, dalyvaujantiems žiemos olimpinėse žaidynėse. Diplomatiniai santykiai kaip niekada intensyvūs po beveik dvejų metų, kai dėl pandemijos nebuvo jokių susitikimų akis į akį.

 Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 12:00 PM

Dešimtys garbingų asmenų – daugelis iš autokratinių Pekinui draugiškų valstybių – buvo pasitikti su muzikiniais pasirodymais ir tradiciniais rankdarbiais ir vaišinami Didžiojoje žmonių salėje, pranešė valstybinė žiniasklaida.

 Xi Jinpingas pradėjo diplomatinį maratoną dar prieš žaidynes, penktadienį susitikęs su Rusijos prezidentu ir „senu draugu“ Vladimiru Putinu, o vėliau tą pačią dieną su daugybe svečių iš užsienio dalyvavo olimpiados atidarymo ceremonijoje.

Šios savaitės susitikimai yra ryškus pokytis Xi Jinpingui, nuo COVID-19 pandemijos pradžios 2020 m. vengusiam keliauti į užsienį ar susitikti akis į akį su užsienio svečiais. Pastaruosius dvejus metus Kinija iš esmės uždarė savo sienas, laikydamasi vadinamosios nulinės COVID strategijos, dėl jos užsikrėtimų kasdien mažėja.

Pekinas nori laimėti tarptautinę paramą ir surengti žaidynes, kurios pagerintų šalies reputaciją, nepaisant to, kad kelios valstybės, įskaitant JAV, Australiją, Britaniją ir Kanadą, dėl žmogaus teisių pažeidimų Kinijoje paskelbė diplomatinius boikotus.

Be V. Putino, pokylio svečių sąraše buvo Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi ir Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, taip pat keletas lyderių iš Europos ir Azijos Ramiojo vandenyno šalių, praneša Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Taip pat buvo pakviesti tarptautinių organizacijų vadovai, įskaitant Pasaulio sveikatos organizacijos atstovą Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą, kuris, kaip nurodė valstybinė žiniasklaida, buvo vienas iš olimpinių deglų nešėjų.

Kinijos prezidentas šeštadienį pokylio kuluaruose surengė individualius susitikimus su lyderiais ir dar kartą patvirtino savo paramą Kazachstano prezidentui Kasymui Žomartui Tokajevui, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV. Pekinas gyrė „griežtas priemones“, kurių K. Ž. Tokajevas anksčiau šiais metais ėmėsi prieš protestuotojus, įskaitant tai, kad malšinant demonstracijas leido savo pajėgoms šaudyti.

Oficialiose nuotraukose matyti didžiulis pokylių stalas, kurio centre – miniatiūrinis žiemos peizažas, iš viršaus apšviestas krištolinių sietynų. CCTV parodė, kaip kaukėti svečiai, įskaitant Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentą Thomasą Bachą, Didžiojoje žmonių salėje apžiūri tradicines molines figūrėles ir išpieštus aitvarus, groja kinų muzikos grupė.

Xi Jinpingas penktadienį buvo nufotografuotas sveikinantis ir pozuojantis nuotraukoms su V. Putinu, abu buvo be kaukių, nors Rusijos lyderis nebuvo ilgoje izoliacijoje, ko paprastai Kinija reikalauja iš žmonių, atvykusių iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.